Černé labutí pírko Darrena Aronofsky

Černé labutí pírko Darrena Aronofsky100%

Darren Aronofsky excelovat umí. Jeho nový film Černá labuť (Black Swan), příběh o sebezničující touze mladé baletky, by mohl být označen za poetický – kdyby se nejednalo (především) o poetiku temna, bolesti a zkázy. Aronofsky nás opět nechává pít až do dna duše.

Mladá baletka Nina (Natalie Portman, která v podstatě nezmizí z plátna) je celý život pod tlakem: podléhá despotické, žárlivé matce (v obzvlášť mrazivém podání Barbary Hershey), do toho dře, aby vyhověla ideálu charismatického režiséra (Vincentu Casselovi je snadné podlehnout!), záhy je vystavena nebezpečné konkurenci vášnivé Lily (živelné Mily Kunis) a v neposlední řadě bojuje se svou vlastní ctižádostí (a pro ni). Divák se pak přirozeně setkává s hrdinkou jaksi zakřiknutou, upjatou. Ale právě odsud, z plachého nitra křehké tanečnice, doslova vyvře překvapení v podobě dramatu nejtemnějších vášní.

Aronofsky má dar vidět černě: jeho balet nezobrazuje ladnost lidského pohybu, ale trnitou cestu, která mu předchází. Naturalisticky a rád se věnuje fyzickým projevům zkoušeného těla: zlomeným nehtům, odřené kůži, lupajícím kloubům apod. Ta černá je ale tak nějak zvrhle krásná. A o krásu, harmonii, dokonalost, jde především.

Konflikt nastává, má-li tato harmonie, soulad dobra a zla, opanovat lidskou mysl. Na tento konflikt Aronofsky nahlíží; jeho záměr podporuje dynamická hudba dvorního skladatele Clinta Mansella i dýchavičná kamera Matthew Libatiqua: společně napínají divákovy tětivy k prasknutí. Aronofsky umně zneklidňuje, minimalisticky děsí, vybraně dávkuje magický realismus (černé labutí pírko!), hraje si s intuicí a s podvědomím. Přesto celou dobu napovídá – hranice mezi realitou a fantazií je čitelná (vehementním našeptávačem se ukáže být postava režiséra Thomase Leroye).

Černá labuť je úchvatné filmové drama, které se zmocní vaší mysli stejně silně, jako touha po dokonalosti schvátila Ninu. Vřele doporučuji soundtrack k filmu: Mansell dokázal vystihnout Čajkovského dramatičnost, jeho hudba je výpravně krásná a obstojí i bez obrazu.

(Informace, že Natalia Portman se kdysi skutečně věnovala baletu, pro mne byla novinkou. Nutno podotknout, že exceluje spolu s Aronofskym: naprosto v souladu s jeho vizemi.)

Další pohled na snímek Černá labuť

Názor informuji.cz: 100%

Kdy a kde dávají film: Černá labuť

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!