Academia Film Olomouc se blíží. Přinese to nejlepší z populárně-vědeckých filmů

Academia Film Olomouc se blíží. Přinese to nejlepší z populárně-vědeckých filmů 

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc vypukne v hanácké metropoli už v úterý 24. dubna a potrvá do neděle 29. dubna. Připraven je hvězdný filmový, hudební i doprovodný program.

Poslední dubnový týden Olomouc ožije populárně-vědeckými filmy, hudbou i bohatým doprovodným programem. Nejen na půdě Univerzity Palackého se uskuteční 53. ročník Academia Film Olomouc. Ústředním tématem letošního ročníku je příběh oceánů a jejich záchrana.

#AFO53: O ženách, sexu, závislostech či žralocích

Program nabízí deset programových sekcí propojených tématem závislosti. Řeč tak bude například o závislosti na oceánech, drogách, internetu či alkoholu. Jednotlivé programové body se však dotknou také skrytého života žraloků, aktivních vulkánů, žen v disidentu či módy ve světě vědy.

Festival se zaměří také na v současnosti velmi tabuizované téma sexuálního obtěžování, znásilnění či domácího násilí. V rámci této části programu s názvem Když to nechce promluví například filmový recenzent a kritik Kamil Fila o sexuálním násilí v současných filmech a seriálech, právník a instruktor Moderní sebeobrany Pavel Houdek poradí, jak se chovat při sexuálním obtěžování na ulici. "Naším cílem je připomenout, že tato u nás stále tabuizovaná témata stále obestírá celá řada absurdních mýtů a omylů, které v konečném důsledku škodí každému z nás," vysvětluje svou sekci dramaturgyně Jana Jedličková.

Ve většině případů ovšem tyto zdroje řeší úlohu disidentů, tedy mužů.

Objevná programová sekce Ženy v disentu vzdá hold ženským osobnostem disidentu před rokem 1989, připomene jejich osudy a ukáže, že Charta 77 nebyla jen o mužích, ale významnou roli v ní hrály také ženy. Koncept celé sekce vzešel z projektu Národního kontaktního centra – Gender a věda Sociologického ústavu AV ČR. Nejdůležitějším bodem programu v této části bude panelová diskuze o disentu a úloze, kterou v něm ženy zastávaly. Diskuze se uskuteční v pátek 27. dubna. I za touto programovou částí stojí dramaturgyně Jana Jedličková. "Československý disent je tématem řady publikací, odborných článků, veřejných debat i televizních dokumentů. Ve většině případů ovšem tyto zdroje řeší úlohu disidentů, tedy mužů. Obraz důležité součásti našich dějin tak zůstává poněkud zkreslený, protože stejně důležité místo v disentu zaujímalo i mnoho žen. A skutečně nejen tím, že byly manželkami či dcerami nějakých disidentů," přibližuje.

#AFO53 ocení dokumentaristy a ochránce oceánů

V průběhu 53. ročníku festivalu Academia Film Olomouc obdrží mimořádné ocenění jedni z nejodvážnějších dokumentaristů a ochránců moří a oceánů současné moderní doby. Prvním z nich je česko-americký režisér Steve Lichtag, který se do paměti zapsal zejména unikátním a zásadním dokumentem Carcharias – Velký bílý. Dokument byl natočen v roce 2001 a šlo o natáčení Žraloka bílého bez použití ochranné klece. Na AFO 2018 převezme Cenu za osobní přínos.

Cenu za osobní přínost popularizaci vědy v kategorii Instituce obdrží zástupci organizace Ocean Ark Alliance, jejichž cílem je vytváření nevyčerpatelné platformy pro hlubší pochopení a docenění oceánů a života v nich. Mezi stabilní členy patří již zmiňovaný Steve Lichtag, ale také producent a držitel ceny Emmy David Hannan.

Významnou poctu si od svých kolegů, přátel a fanoušků na festivalu vyslouží také kanadský podmořský dokumentarista a ochránce žraloků Rob Stewart,  který zahynul v roce 2017 během natáčení snímku Sharkwater: Extinction. Jeho přelomový filmový počin Sharkwater změnil hluboce zakořeněný obraz žraloků jako strojů na zabíjení.

Nejlepší soutěžní filmový výběr v historii Academia Film Olomouc

Kromě tematických bodů programu nebudou ani letos návštěvníci ochuzeni o soutěžní snímky, kterých se letos sešel opravdu rekordní počet. Do tří kategorií – Mezinárodní soutěž, Česko-slovenská soutěž a Soutěž krátkých filmů – se přihlásilo 4 432 filmů z celého světa. Půl roku trvalo dramaturgům a dramaturgyním vybrat finální dokumenty, které se utkají o hlavní festivalové ceny. Nakonec organizátoři festivalu vybrali 59 dokumentů, které hodnotí jako prozatím nejlepší soutěžní výběr v historii festivalu. "Proces hodnocení byl někdy až absurdně těžký. Několikrát jsme byli nuceni vyřadit i filmy s Davidem Attenboroughem, které se tematicky zdvojovaly s již vybranými favority, které tato legenda rovněž uvádí," komentuje ředitel festivalu Jakub Ráliš.

Finální výběr 59 dokumentů hodnotí organizátoři jako nejlepší soutěžní výběr v historii festivalu. 

O hlavní filmové ceny AFO budou nicméně soutěžit například filmové divácké hity jako Světlo na Zemi od známého přírodovědce Davida Attenborougha, Skrytý oceán 3D oceánologa Jeane-Michela Cousteaua nebo biografie o slavné bioložce, odbornici na chování šimpanzů Jane Goodall z produkce National Geographic. O Cenu innogy se v česko-slovenské soutěži utká například výpravný snímek Planeta Česko nebo Nesmrtelný les ze slovenské produkce.

Vzhledem k velkému počtu kvalitních dokumentárních filmů nezařazených do soutěžního výběru se pořadatelé rozhodli pro uvedení nesoutěžní sekce seminifinále, v rámci které budou mít návštěvníci možnost zhlédnout celou řadu skvělých filmových počinů, pro které se však už nenašlo místo ve finálním výběru.

Vizuální identita festivalu vznikla díky experimentu pod vodou

Ústředním tématem letošního ročníku jsou příběhy oceánů a jejich záchrany. Tohoto tématu se drželi i tvůrci oficiálního plakátu, který vznikl díky experimentům ve vodním akváriu. Vizuální identita festivalu je tak spojením vektorové grafiky, plastu, fotografie a přirozeného vodního prostředí a symbolizuje vztah člověka s oceány. Na vizuálech festivalu se podílel grafik Radim Měsíc společně s fotografem a tiskařem Ondřejem Hruškou. "Vzhledem k dramaturgické koncepci AFO 2018 jsme si jako ústřední motiv zvolili vodu coby hmotu a její přirozené vlastnosti jako lom světla, vlnění, nadnášení nebo deformaci perspektivy. Všechno to jsou jevy, které se do určité míry dají nasimulovat digitálně, my jsme ovšem zvolili formu přímé dokumentace přirozeného chování vody,” vysvětluje Radim Měsíc, který na vizuálním vzhledu festivalu pracoval již potřetí.

AFO není jen o filmech – i hudba je věda

I letošní ročník Academia Film Olomouc se může pochlubit nadupaným hudebním line-upem. Ten bude podle organizátorů nejsilnější v celé historii festivalu. Během pěti dnů festivalu vystoupí více než 20 interpretů z Česka, Slovenska, Polska, ale české premiéry budou mít i umělci ze Španělska a USA. Všechny koncerty se už tradičně odehrají v kouzelných prostorách Kaple Božího Těla na Konviktu. Z Los Angeles do Olomouce přijede například Huxley Anne, která představí svou novou live show. Olomoucká premiéra bude také premiérou světovou. Novinkou letošního roku jsou zpoplatněné koncerty v Kapli, kde za den zaplatíte 100 Kč. Na všechny koncerty je možné si zakoupit zvýhodněnou celotýdenní pernamentku za 350 Kč. 

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc se uskuteční od 24. do 29. dubna 2018 v Olomouci. Jednotlivé body programu se odehrají na různých místech po Olomouci. Festivalové centrum je již tradičně soustředěné na Konvikt. I letos jsou všechny projekce a diskuze přístupné zdarma. Nutné je však předem se registrovat a získat akreditační kartu, která vám umožní vstup na jednotlivé body programu. Ke kartě je možné si zakoupit rezervaci místa v sále, která vám nejen zajistí přednostní vstup do sálu, ale také sto procentní jistotu, že se dostanete na vám vybraný program. Akreditace, rezervace i vstupenky na hudební program naleznete zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Soutěžní výběr – kategorie Česko-slovenská soutěžSoutěžní výběr – kategorie Mezinárodní soutěžSoutěžní výběr – kategorie Soutěž krátkých filmů
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!