Procházka po výstavách XY 2018 v Olomouci se zaměří na bratislavské umělce

Procházka po výstavách XY 2018 v Olomouci se zaměří na bratislavské umělce 

Čtvrtý ročník procházky vernisážemi XY se letos uskuteční ve čtvrtek 19. dubna na devíti místech hanácké metropole. Během jednoho odpoledne můžou zájemci zažít sérii vernisáží, performancí a site-specific instalací slovenských tvůrců. Akci zakončí afterparty pod taktovkou britského hudebníka BZGRL.

Čtvrtý ročník XY zahájí kolektivní inscenovaná situace Živý kinoaparát v nově vzniklém prostoru Letní galerie, který je určený pro performance i výstavní projekty a jenž se nachází v amfiteátru v areálu Letního kina Olomouc. Po slavnostním zahájení se budou návštěvníci společně přesunovat na jednotlivá stanoviště převážně v centru města.

Návštěvníci budou moci navštívit například jednodenní zvukovou instalaci známých slovenských umělců Jonatána Pastirčáka a Adama Mateje (Pjoni a Ink Midget), která bude zasazena na míru do průchodu vedle Lapidária Vlastivědného muzea. Procházka zavede návštěvníky také na utajené místo galerie HROB, kde se otevře výstava instalovaná do země vykopaného hrobu.

K dalším zastávkám bude patřit i Vitrína Deniska či Galerie Monitor. Závěrečné výstavní projekty a performance se uskuteční na Dolním náměstí v prostoru Galerie XY, která vznikla loni na podzim jako výsledek dlouhodobé spolupráce kurátorů XY jakožto „kamenný“ výstavní prostor s celoročním programem.

Během kulturně-umělecké události XY putují návštěvníci na procházce městem alternativními výstavními prostory a nezávislými galeriemi Olomouce a setkávají se s různorodými způsoby prezentace současného umění. Výstavy a instalace jsou často koncipovány jako „site-specific“, tedy připravovány přímo na míru jednotlivým místům. Předchozí ročníky XY byly zaměřeny na uměleckou scénu z Brna (2015), Ostravy (2016) a Ústí nad Labem (2017).

Kompletní program letošního ročníku naleznete zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!