Festival Kino na hranici oslaví jubilejní dvacátý ročník spolu s hvězdnými hosty

Festival Kino na hranici oslaví jubilejní dvacátý ročník spolu s hvězdnými hosty  

Na sedm dní plných filmových zážitků i pestrého doprovodného programu láká v termínu od 27. dubna do 3. května festival Kino na hranici. Pro návštěvníky chystá více než 140 snímků i setkání s hvězdnými hosty.

Festival Kino na hranici letos oslaví jubilejní dvacátý ročník. Filmová přehlídka se i letos uskuteční v Českém Těšíně i v polském Cieszynie. A návštěvníci se mohou těšit i na unikátní promítání přes hraniční řeku Olši, během něhož se bude promítat z Česka na plátno umístěné již na polském území. “Po letech se opět vracíme k přeshraničním projekcím přes řeku Olši, které se v letech 2009 až 2012 těšily mimořádnému zájmu publika. Pod širým nebem budeme letos promítat hned čtyřikrát,” láká česká ředitelka přehlídky Petra Slováček Rypienová.

V rámci filmového programu chystají pořadatelé pro návštěvníky ty nejzajímavější filmové novinky z oblasti střední Evropy. Z polských novinek se mohou těšit třeba na debut režiséra Piotra Domalewského Tichá noc. Chybět nebude ani snímek Doroty Kobielové a Hugha Welchmana S láskou Vincent vyprávějící o malíři Vincentovi van Goghovi, který byl natočen z 66 960 originálních olejomaleb. Některé z nich si budou moci návštěvníci prohlédnout i na jedné z mnoha doprovodných výstav. Ty další se budou věnovat uplynulým devatenácti ročníkům Kina na hranici i přelomovému roku 1968. 

“Českým divákům doporučuji z nejnovějších titulů polské produkce film Małgorzaty Szumovské Tvář, který je zářným příkladem konzistentního uměleckého vývoje. Velkou událostí jistě bude předpremiérové uvedení filmu Michała Borczucha Komodští varani,” doporučuje dramaturg polské části přehlídky Łukasz Maciejewski. Českou stranu pak bude zastupovat třeba Hastrman Ondřeje Havelky, dokument Olgy Sommerové Červená, drama Dubček od Laco Halamy a slovenský snímek Čára od Petera Bebjaka

Chybět nebudou ani tematické cykly a retrospektivy významných osobností. Autorské perspektivy se dočkají polský režisér Krzysztof Zanussi,  český režisér Jan Hřebejk i jeho dvorní scénárista Petr Jarchovský. Herecké retrospektivy se pak zaměří na Ivana Trojana a polskou herečku Danutu Stenku. Všichni s těchto umělců do Těšína osobně dorazí. Z hudebních interpretů se pak mohou návštěvníci těšit na Noisy Pots, Skyline, Bad Karma Boy, Pogodno a Tymon Tymański & MU

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!