Na zámku ve Ctěnicích se otevře pohádková Zahrada Jiřího Trnky

Na zámku ve Ctěnicích se otevře pohádková Zahrada Jiřího Trnky 

Interaktivní výstava vycházející z pohádkové knihy Jiřího Trnky Zahrada otevře své brány v Zámeckém areálu Ctěnice v pražské Vinoři v neděli 15. dubna. Návštěvníky uvede do zapomenuté zahrady plné tajemných zákoutí a neobvyklých rekvizit. Šest místností expozice akcentují výrazné postavy a dějové linie knihy. Zájemci si je budou moci projít do 2. září.

Každá z výstavních místností má vlastní atmosféru – důraz se klade na interaktivitu, akci s animací a audiovizuálními efekty. Hrací prvky naleznou návštěvníci i v exteriéru. Autoři výstavy respektují autora knihy Jiřího Trnku, zároveň ale domýšlejí a pomocí moderních technologií rozvíjejí příběh hlavních aktérů.

Návštěvníci se potkají třeba se Štěkafonem, hudebním nástrojem, díky kterému může parta psů vyštěkat oblíbenou melodii. Na Kočkodromu si zase můžete s nevrlým kocourem zahrát na babu, a to na tříkolkách. Dále tu najdete Prstochoda, Velrybárium, Slonograf, Trpaskop, houpací psy i venkovní prolézačku. Pod Nebehledem si můžete lehnout do trávy a pozorovat rozkvetlé stromy, hmyz, ptáky, pouťový balónek či poletujícího draka.

V Zahradě najdete mimo jiné Slonograf

Originální kybernetoskop, jak mimochodem autoři výstavu nazývají, tvoří několik scén, jež kombinují vystavované artefakty s netradiční formou projekcí. Jejich základem jsou animace, které rozpohybují původní kresby z knižní Zahrady.

Na konceptu jsme spolupracovali s tvůrčím týmem, máme sound designéra, animátory, techniky a programátory, se kterými jsme vytvořili jednotlivé instalace tak, aby byly skutečně interaktivní. Například jsme vymysleli čidla, která reagují na konkrétní činnost diváka. Naším cílem je to, aby se návštěvník ocitl uvnitř knihy a prožil si její příběh na vlastní kůži,“ vysvětlil výtvarník a animátor Matyáš Trnka.

V rámci doprovodného programu se 12. května během květinového jarmarku ve Ctěnicích uskuteční květinové a výtvarné dílny a také animační dílna, v níž se mohou zájemci seznámit s tvorbou animovaného filmu. 9. června v rámci Pražské muzejní noci zde Divadlo Prima odehraje pohádku Zahrada v Zahradě. Den s Jiřím Trnkou se koná 23. června a těšit se můžete na výtvarnou dílnu a projekce filmů.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Zámecký areál Ctěnice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!