Nejnovější články » Umění

Jmenuji se Robert Vano. Leica Gallery otevřela retrospektivní výstavu proslulého slovenského fotografa

13.4.2018,

Slovenský fotograf Robert Vano se po dvou letech vrací s výstavou do Prahy. Leica Gallery hostí komorní expozici jeho snímků až do 17. června. Souběžně s jejím zahájením vstoupil do kin životopisný film režiséra Adolfa Ziky s názvem Robert Vano – příběh člověka, mapující životní dráhu umělce, který brzy oslaví sedmdesáté narozeniny

Slovenského fotografa s maďarským původem Roberta Vana asi netřeba představovat. Krátce po maturitě, kterou složil v roce 1967, emigroval do USA. Začínal jako kadeřník, postupně se od maskéra vypracoval až na fotografa světových módních časopisů, jakými jsou Vogue, Elle nebo Harper’s Bazaar.

Winter, Praha 1997 © Robert Vano

Stal se trochu nechtěným otrokem amerického snu. Chtěl uznání, ale v Americe měl zatím “jen” úspěch. Pro uznání šel dále světa kraj, ale ani Itálie, Španělsko, Německo či Francie mu ho nenabídly. A když už o to nestál, tak se mu nakonec uznání, úspěchu a velké mediální pozornosti dostalo po návratu do jeho rodné vlasti, ale už jako prošedivělému charismatickému pánovi s americkým pasem,“ vysvětlil kurátor výstavy Adolf Zika.

Vano se po sametové revoluci vrátil do Československa, usídlil se v Praze. Od poloviny 90. let do roku 2004 působil jako umělecký ředitel české mutace časopisu Elle. Poté se stal art directorem v agentuře Czechoslovak Models, kde pracoval do roku 2009. Jeho výstavy hostily galerie po celém světě, mimo jiné v New Yorku, Miláně nebo Londýně. Je držitelem Evropské ceny Trebia za tvůrčí činnost.

Michal, Praha 2012 © Robert Vano

Výstava Jmenuji se Robert Vano je jiná. Jiná jako sám autor, jehož přístup k životu nebyl nikdy řízen ocelovou vůlí a odhodláním, ale vlčím instinktem přežít. Návštěvník výstavy se možná potká s někým, s kým se může ztotožnit daleko snadněji ve vztahu k vlastnímu životu, než by tomu mohlo být u jiných významných osobností. Vano je totiž v první řadě citlivý a zranitelný člověk, který se nedá považovat za superhrdinu moderní doby. Jeho životní příběh ale skrze jeho odvážné a upřímné fotografie jisté symptomy hrdinství a ojedinělosti často vykazuje,“ dodal Zika.

Výstava je otevřena ve všední dny od 10 do 21 hodin, o víkendech od 14 do 20 hodin. V rámci doprovodného programu se můžete 26. dubna od 18 hodin zúčastnit komentované prohlídky s Robertem Vanem. Beseda s fotografem a také s Adolfem Zikou se uskuteční 28. května v 19 hodin. "Kafe s Robertem" se koná 14. května od 17 hodin.

Foto: Zdenka, Tereza, Elle 2000 © Robert Vano