Jmenuji se Robert Vano. Leica Gallery otevřela retrospektivní výstavu proslulého slovenského fotografa

Jmenuji se Robert Vano. Leica Gallery otevřela retrospektivní výstavu proslulého slovenského fotografa 

Slovenský fotograf Robert Vano se po dvou letech vrací s výstavou do Prahy. Leica Gallery hostí komorní expozici jeho snímků až do 17. června. Souběžně s jejím zahájením vstoupil do kin životopisný film režiséra Adolfa Ziky s názvem Robert Vano – příběh člověka, mapující životní dráhu umělce, který brzy oslaví sedmdesáté narozeniny

Slovenského fotografa s maďarským původem Roberta Vana asi netřeba představovat. Krátce po maturitě, kterou složil v roce 1967, emigroval do USA. Začínal jako kadeřník, postupně se od maskéra vypracoval až na fotografa světových módních časopisů, jakými jsou Vogue, Elle nebo Harper’s Bazaar.

Winter, Praha 1997 © Robert Vano

Stal se trochu nechtěným otrokem amerického snu. Chtěl uznání, ale v Americe měl zatím “jen” úspěch. Pro uznání šel dále světa kraj, ale ani Itálie, Španělsko, Německo či Francie mu ho nenabídly. A když už o to nestál, tak se mu nakonec uznání, úspěchu a velké mediální pozornosti dostalo po návratu do jeho rodné vlasti, ale už jako prošedivělému charismatickému pánovi s americkým pasem,“ vysvětlil kurátor výstavy Adolf Zika.

Vano se po sametové revoluci vrátil do Československa, usídlil se v Praze. Od poloviny 90. let do roku 2004 působil jako umělecký ředitel české mutace časopisu Elle. Poté se stal art directorem v agentuře Czechoslovak Models, kde pracoval do roku 2009. Jeho výstavy hostily galerie po celém světě, mimo jiné v New Yorku, Miláně nebo Londýně. Je držitelem Evropské ceny Trebia za tvůrčí činnost.

Michal, Praha 2012 © Robert Vano

Výstava Jmenuji se Robert Vano je jiná. Jiná jako sám autor, jehož přístup k životu nebyl nikdy řízen ocelovou vůlí a odhodláním, ale vlčím instinktem přežít. Návštěvník výstavy se možná potká s někým, s kým se může ztotožnit daleko snadněji ve vztahu k vlastnímu životu, než by tomu mohlo být u jiných významných osobností. Vano je totiž v první řadě citlivý a zranitelný člověk, který se nedá považovat za superhrdinu moderní doby. Jeho životní příběh ale skrze jeho odvážné a upřímné fotografie jisté symptomy hrdinství a ojedinělosti často vykazuje,“ dodal Zika.

Výstava je otevřena ve všední dny od 10 do 21 hodin, o víkendech od 14 do 20 hodin. V rámci doprovodného programu se můžete 26. dubna od 18 hodin zúčastnit komentované prohlídky s Robertem Vanem. Beseda s fotografem a také s Adolfem Zikou se uskuteční 28. května v 19 hodin. "Kafe s Robertem" se koná 14. května od 17 hodin.

Foto: Zdenka, Tereza, Elle 2000 © Robert Vano

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Leica Gallery Prague

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!