Filmový festival v Cannes představil snímky letošního ročníku. O hlavní cenu se poperou Godard nebo Lee

Filmový festival v Cannes představil snímky letošního ročníku. O hlavní cenu se poperou Godard nebo Lee 

Organizátoři festivalu na francouzské riviéře odtajnili skladbu letošního svátku mezinárodního filmu. Diváci uvidí souboj tria Jean-Luc Godard - Matteo Garrone - Spike Lee. Užijí si ale i premiéru galaktického spin-offu Solo.

Za měsíc a pár dní k tomu začne ve Francii 71. mezinárodní filmový festival v Cannes. Jedna z nejprestižnějších přehlídek filmů na světě má tradičně ve svém programu zajímavé premiéry i kontroverzní kusy. Hlavní souboj o Zlatou palmu svede 18 snímků, z nichž na sebe upozorňují především tři díla uznávaných režisérů.

Odborná veřejnost vypichuje filmy pod taktovkou mezinárodní trojice Jean-Luc Godard, Matteo Garrone a Spike Lee. Sedmaosmdesátiletý Francouz představí snímek Le livre d'image (Obrazová kniha) z arabského světa. Z Apeninského poloostrova připluje na riviéru film Dogman o záhadné infekci a autor z americké Atlanty nabídne divákům thriller Black Klansman, který pojednává o infiltraci policisty do organizace Ku Klux Klan.

Na festivalu se od 8. do 19. května představí také francouzští tvůrci Stéphane Brizé, Christophe Honoré nebo například Eva Husson s filmem Les Filles du soleil (Dívky slunce). Už dříve jsme vás informovali o tom, že světovou premiéru bude mít pod palmami také druhý spin-off ze světa Star Wars - Solo.

Ještě před uvedením programu se spekulovalo, zda Francouzi nasadí do přehlídky (a soutěže) filmy vyrobené Netflixem. Nové pravidlo Cannes totiž vylučuje z boje o ceny snímky, které nemají klasickou premiéru v kinech. Ještě minulý rok přitom streamovací společnost vyslala na festival Okju, a také The Meyerowitz Stories. Pokud by se ale Netflix přizpůsobil, na celém filmovém svátku by prodělal. Podle místních zákonů se totiž díla nesmí nabízet online ještě tři roky po premiéře. Cannes tak bude o nepochybně zajímavé přírůstky do soutěže chudší.

Filmy se na festivalu v Cannes promítají od roku 1946. Hlavní cenu Zlatou palmu minulý rok získalo koprodukční drama Čtverec švédského režiséra a scénáristy Rubena Östlunda. Na ukázku se můžete podívat na videu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!