Černá komedie a parodie divadelních postupů. Ypsilonka uvede premiéru hry Jezinky a Bezinky

Černá komedie a parodie divadelních postupů. Ypsilonka uvede premiéru hry Jezinky a Bezinky 

Studio Ypsilon zve na poslední premiéru stávající sezóny, černou komedii Jezinky a Bezinky amerického dramatika Josepha Kesselringa, která původně vznikla jako hororová hra, již autor později přepracoval do formy komedie. V nastudování pro Studio Ypsilon se v hlavní roli představí Zuzana Kronerová a Jana Synková. Premiéry proběhnou v pátek 20. dubna a v úterý 24. dubna od 19:30 hodin.

Poslední premiéra letošní sezóny se trochu liší od těch minulých. Po několika hudebně-tanečních titulech uvede Ypsilonka inscenaci postavenou více na textu hry. Hra Jezinky a Bezinky amerického dramatika Josepha Kesselringa je klasická černá detektivní komedie, která se odehrává v Americe ve třicátých letech. Hlavními postavami jsou dvě milé, pohostinné staré dámy a sestry Abby a Martha Brewsterové, kterou ztvární Zuzana Kronerová a Jana Synková. Jejich životním posláním je konat dobro, avšak podle jejich představ. Co si počít v domě plném mrtvol, a jak tuto „idylku“ naruší příchod opravdového zločince se sadistickými sklony? „Kesselringův text svou hravostí i způsobem humoru báječně koresponduje s principy, které jsou některými svými aspekty, především co se týče nadsázky a nadhledu, příznačné i pro poetiku našeho divadla,“ uvádí dramaturg Jaroslav Etlík.

Je to to sice černá komedie, ale autor si tropí žerty z divadelních kritiků, politiků i z policie.

Komedie Jezinky a Bezinky je považována za jednu z nejlepších komedií napsaných pro divadelní jeviště. Přestože se jedná o poměrně staré dílo, můžeme říct už retro, její obsah a myšlenka je stále aktuální. „Pro mě je především o bourání klišé a mýtů, je to sice černá komedie, ale autor si tropí žerty i z divadelních kritiků, z politiků, z policie, prostě nenechá na nikom nit suchou,“ komentuje představitelka Abby Brewsterové Zuzana Kronerová, která, ačkoliv je původem ze Slovenska, svou roli odříká v češtině. Jen občas vloží nějakou frázi ze svého rodného jazyka.

Na pódiu se Kronerová potká nejen s kolegyní Janou Synkovou, ale také s hercem Pavlem Novým, se kterým získali letošní ocenění Český lev za hlavní roli ve filmu Bába z ledu. Ten v inscenaci ztvární pastora dr. Harpera. Rodinu Brewsterových pak doplní Roman Mrázik, Kryštof Mende a Oldřich Navrátil.

Více textu, nechybí však ani hudba

Inscenace je sice postavena více literární, hudba tam však přece jen hraje určitou roli. Jak říká režisér Jan Schmid, v textu jsou v určitých pasážích náznaky pro herce, které se dají interpretovat i tak, že by se měly zpívat. „Nachází se sice asi jen na třech místech, ale přesto je to, trochu paradoxně, psané jako hudební skladba,“ vysvětluje, „kdybych nevěděl, že se autor textu zabýval hudbou, asi bych na to nepřišel. Nicméně když se do textu člověk začte, cítí trochu jinou strukturu.“ O hudební nastudování se postaral Dominik Renč.

Z původního hororu vznikla černá komedie plná nadsázky

V roce 1939 napsal americký dramatik Joseph Kesselring hru s názvem Arsenik a staré tety (v originále Arsenic and Old Lace), která měla premiéru o dva roky později ve Fulton Theatre na Broadwayi. Jejím předobrazem byla hororová hra Těla v našem sklepě. „Kesselring původní hru, která byla více hororová, přepracoval do komedie, do textu plného nadsázky, černého humoru a radosti a vydal pod novým názvem Arsenik a staré tety,“ vysvětluje Etlík.

Těsně před její derniérou v roce 1944 ji viděl Jan Werich, který se rozhodl, že ji přiveze do Prahy, podobě jako například Divotvorný herec. Hru nechal přeložit svou ženou Zdeňkou Werichovou, které pak pomáhala Marie Fadintová-Breinlová. I přes prvotní problémy s režimem nakonec inscenaci uvedl v roce 1958 v pražském Divadle ABC. „Jedná se vlastně o černou komedii, která paroduje různé divadelní postupy, ale nejen divadelní. Paroduje veškeré postupy, které v té době existovaly – policie a podobně,“ uvádí Etlík.

Splněný sen pro režiséra?

Režisér Schmid chtěl tuto hru uvést už řadu let. Častokrát si říkal, že by Jezinky a Bezinky měla mít Ypsilonka na repertoáru. Vždycky si představoval, že by ji pojal trochu jako Shakespeara. Představení Jezinek a Bezinek viděl již několikrát a vždy jej zaujaly vzrušivě energizující nesouřadnosti. Dílo na něj působilo autenticky, i když samotná režie nebyla kdovíjaká. „Kupodivu pokaždé jsem si představoval, že by tu drsnější sestru z obou milosrdných v rodině měla hrát Zuzana Kronerová,“ uzavírá.

Premiéra komedie Jezinky a Bezinky se koná ve Studiu Ypsilon 20. a 24. dubna vždy od 19:30 hodin. Nejbližší reprízy se odehrají 1., 10. a 20. května. Podrobnější informace o programu i vstupenkách najdete na Ypsilonka.cz.

Foto: Jiří Kottas/Studio Ypsilon

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Studio Ypsilon nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!