Štěkot z Psího Ostrova zve na Anifilm do Třeboně

Štěkot z Psího Ostrova zve na Anifilm do Třeboně 

Letošní Anifilm (1.- 6.5.2018) bude 3D, přiveze animátora z Pixaru a vypustí do českých kin nový film Wese Andersona Psí ostrov.

Třeboňský festival animovaných filmů, který se uskuteční od 1. do 6. května, se letos bude zaobírat především nejrozšířenějším způsobem animace, díky kterému se dnes mohou animované filmy těšit největší popularitě od doby svého vzniku, 3D animací. Metody své práce na festivalu nastíní tvůrci oskarového animáku Ryan nebo na Oskara nominované černé grotesky Single life. Pozvání přijal i animátor ze studia Pixar Rich Quade, který na festivalu povede svou masterclass.

Ačkoliv tématem letošního festivalu je počítačová 3D animace, zahajovat jej bude Psí Ostrov, loutkový stop-motion film z geniálního mozku Wese Andersona. Příběh z Japonska o chlapci, který se snaží zachránit svého psa, jenž mu byl odebrán z důvodů psí chřipky a odvezen do psího exilu na ostrově odpadu. Tuto dobrodružnou komedii přijedou představit tvůrci Elie Chapuis (animátor) a Ben Adler (spoluproducent), kteří zároveň zasednou i do poroty soutěžní sekce festivalu.

V sekci Panorama bude návštěvníkům festivalu nabídnut obšírný pohled na současnou televizní animaci. Dospělí diváci se mohou těšit třeba na agenta Archera, vyhořelou seriálovou hvězdu BoJacka Horsemana nebo na Bobovy burgery. Pro děti je pak například připravena britská animovaná série Revolting rhymes, adaptace knihy Roalda Dalha.

Anifilm je především mezinárodní soutěží animovaných filmů. Letos jich z přihlášených patnácti set bylo předvybráno 130, které se dostanou na festival. Nalezneme mezi nimi 10 celovečerních filmů, například na Oskara nominovaný Živitel (od tvůrců Písně moře), český film Lajka nebo rozpohybované olejomalby Van Gogha ve filmu S láskou Vincent. Dalších 38 filmů představuje to nejlepší, co se objevilo ve světové tvorbě v oblasti krátkých filmů. Jedním z nich je i na Berlinale oceněný kraťas Solar Walk. Kromě toho na diváky čeká i spousta studentských a abstraktních filmů, videoklipů nebo mezinárodní soutěž nezávislých počítačových her.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!