Ostravská galerie PLATO se přesunula do bývalého Bauhausu. Vzniknou zde site-specific díla navržená přímo pro interiér

Ostravská galerie PLATO se přesunula do bývalého Bauhausu. Vzniknou zde site-specific díla navržená přímo pro interiér 

Městská galerie současného umění PLATO ve středu otevírá své nové sídlo v bývalém hobbymarketu Bauhaus v centru Ostravy. Plochu o téměř půl hektaru zaplní během letoška funkčním zázemím, které bude zahrnovat knihovnu, bistro a prodejnu jako specifická umělecká díla. Galerie zahájí sezónu týdenní akcí s názvem 5000 m2 pro umění, na níž představí přes 50 tvůrců a hostů z ČR i zahraničí.

V opuštěném prostoru Bauhausu vzniknou postupně tzv. site-specific umělecká díla, která umělci spoluvytváří přímo pro interiér galerie. „Na vlastní podobě galerie pracujeme od samého začátku s umělci a kurátory. K dispozici máme prostor, kde je nutné vše teprve vybudovat. Je jasné, že to ale není na dlouho. Proto lze podniknout experiment, o němž si i ty nejprogresivnější světové galerie mohou nechat zdát,“ vysvětlil ředitel galerie Marek Pokorný. PLATO se poté za několik let přemístí do zrekonstruovaných městských jatek v centru Ostravy.

Funkční zázemí vybuduje PLATO ve čtyřech cyklech a v prostoru Bauhausu zůstane více či méně zachováno až do přesunu galerie do městských jatek. Projekt nazvaný Dočasné struktury budou průběžně doplňovat díla ze tří již existujících uměleckých sbírek.

Julia Grybos instaluje v PLATO

Na knihovně, bistru a prodejně, které se otevírají 11. dubna, pracuje celkem šest umělců z ČR, Slovenska a Polska. Podobu knihovny a čítárny s více než 10 tisíci publikacemi navrhuje vizuální umělec Jan Šerých. Na bistru se podílí mladý talent polské umělecké scény Dominika Olszowy.

Za uměleckým projektem prodejny (v první fázi knih) stojí čtveřice umělců – Julia Gryboś & Barbora Zentková, které vzešly z ostravské umělecké scény, dále Johana Pošová a děkan brněnské FAVU Milan Houser. PLATO zde bude do začátku září vystavovat umělecká díla tří desítek laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého ze sbírky Magnus Art.

 „Následovat bude spolupráce s Matyášem Chocholou na projektu zahrady. Kurátor Michal Novotný vyvíjí se Zbyňkem Baladránem, Belgičanem Wesley Meurisem a dalšími dvěma umělkyněmi z Estonska a Lotyšska zvláštní typ výstavního displeje,“ nastínil další „dočasné struktury“ Marek Pokorný.

Zahajovací týden: vernisáže, divadlo i koncerty

Díky prostorovým možnostem Bauhausu uskuteční galerie workshopy a cyklus koncertů soudobé vážné hudby. Celoroční programovou dramaturgii představí PLATO veřejnosti ve zhuštěné podobě právě během zahajovacího týdne, kdy nabídne vernisáže výstav, performance, divadelní představení, koncerty nebo workshopy s umělci. „Budou to akce zaměřené jak dovnitř umělecké scény, tak i pro širší veřejnost s potřebou porozumět současnému světu,“ dodal ředitel galerie.

Prostor bývalého ostravského Bauhausu

Jedním z hostů akce 5000 m2 pro umění bude umělecký ředitel přehlídky Documenta 14 Adam Szymczyk. Další veřejnou diskuzi povede ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková a politolog Ondřej Slačálek. „Současnou elektronickou hudbu představíme společně s Genot Centre a Radiem Wave. Koncert soudobé hudby jako první z celoročního cyklu pro nás připravil polský dramaturg Daniel Brożek,“ uvedla programová manažerka PLATO Dita Eibenová.

Galerie PLATO je nová instituce založená městem Ostrava. Aktuální podoby současného vizuálního umění zprostředkovává od roku 2016. Založením PLATO vznikla v ČR poprvé po 22 letech samostatná veřejná instituce, která má pečovat o současné umění, aniž by budovala vlastní sbírku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!