Velký Gatsby divadla Tramtarie se odehrává v bazénu s vodou, herci ve své práci však rozhodně neplavou

Velký Gatsby divadla Tramtarie se odehrává v bazénu s vodou, herci ve své práci však rozhodně neplavou 90%

Olomoucká Tramtarie se opět pustila do autorské divadelní adaptace velkého díla světové literatury. Po zdařilých inscenacích úspěšných literárních klasik (Anna Karenina, Stařec a Moře) si tentokrát režisér Vladislav Kracík vybral dílo z pera amerického spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda. Divadelní představení Velký Gatsby mělo premiéru v neděli 8. a v pondělí 9. dubna.

Velký Gatsby je dílo po všech stránkách bohaté, a to i vzhledem k žánru. Můžeme zde nalézt prvky dramatu, tragédie, ale lze zde sledovat i linku detektivní. A právě ta se stává rámcem, do kterého je představení zasazeno. Adaptace začíná i končí výslechem očitých svědků smrti prosnulého Jaye Gatsbyho, kterého ve hře ztvárňuje Václav Stojan.

Představení je neotřelé z mnoha hledisek. Nejzajímavějším prvkem je rozhodně scéna Hynka Petrželky, kterou tvoří mělký bazén s vodou, který je během představení postupně napouštěn. Motiv vody ostatně diváka provází celým divadelním představením.

Původní dílo Francise Scotta Fitzgeralda bylo zasazeno do dvacátých let minulého století. Tramtarie se rozhodla pojmout hru nevšedněji, příběh se odehrává  v současnosti. A funguje to skvěle. Na to, že se děj neprobíhá v dobách minulých, poukazuje především hudba Dalibora Eimuta, která je velice moderní, přesto do příběhu skvěle zapadá.

Herecké výkony hlavních představitelů Václava Stojana (Jay Gatsby) a Barbory Šebestíkové (Daisy Buchananová) jsou po celou dobu představení výborné. Václav Stojan demonstruje tajemnost, ladnost a vznešenost Gatsbyho s naprostou lehkostí. Barbora Šebestíková přesto v inscenaci zcela rozhodně vyniká. Rozvernost, vtip, ale i sobeckost Daisy Buchananové předvádí naprosto dokonale. Bez sebemenšího problému dokáže přecházet mezi náladami hlavní hrdinky příběhu, které se mění podle toho, jak se jí to zrovna hodí.  

Dalším bezesporu zajímavým prvkem je ztvárnění velkolepých večírků, které Jay Gatsby ve svém sídle pořádal. Anonymitu obrovských party, herci ztvárnili pomocí bílých masek. Bujarost prostředí doprovází hra se světlem a jednoduchá taneční vystoupení.

Ačkoliv je začátek představení, co se dynamiky děje týče, poněkud pomalejší, vše dá velice brzy do pohybu. Herecké výkony, inscenace, hudba, to vše graduje. Režiséru Kracíkovi se podařilo převést velké literární dílo na malé jeviště olomouckého divadla Tramtarie velice dobře.  

 

Fotografie: https://www.facebook.com/divadlotramtarie.cz

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!