Legendy světových muzikálů: S upíry si zatančili fanoušci nejen v Evropě. Krev jim sál noblesní Hrabě von Krolock

Legendy světových muzikálů: S upíry si zatančili fanoušci nejen v Evropě. Krev jim sál noblesní Hrabě von Krolock   

Pojďme se v našem muzikálovém seriálu na chvíli přesunout z londýnského West Endu a newyorské Broadwaye do německy mluvících zemí. I v Rakousku se totiž zrodila jedna z muzikálových legend - Ples upírů, jehož českou verzi mohou zájemci zhlédnout do června v GoJa Music Hall.

Nacházíme se kdesi v 19. století v transylvánských horách. V nich bloudí profesor Abrosius a jeho učedník Alfréd, kteří pátrají po upírech, jejichž existenci se snaží vědec již dlouhou dobu dokázat. Zaskočí je však velká sněhová bouře a před krutým umrznutím je zachrání nález malé vesničky, kde se ubytují v místním hostinci. Tam se Alfréd setkává s krásnou dívkou Sárou, jejíž srdce ze všeho nejvíce touží po dobrodružství. Mladík se do ní okamžitě bláznivě zamiluje.  

Sára jeho city nejprve opětuje, pak se ale do hry vloží charismatický upír Hrabě von Krolock. Ten mladou dívku již dlouho tajně pozoruje a nyní, těsně před jejími osmnáctými narozeninami, se odhodlá k akci. Sára je kouzlem upíra naprosto omámena. Krolock ji zahrnuje dary a když jí pak pozve na svůj půlnoční bál, neváhá a vydává se do temného hradu, kde se připravuje na svou velkou noc. 

Takový je nástin příběhu nejen muzikálu Ples upírů, ale především stejnojmenného snímku režiséra Romana Polanského z roku 1967, který se stal předlohou tvůrců Jima Steinmana a Michaela Kunzeho. Steinman při tvorbě muzikálu hodně čerpal ze své předchozí práce, a to především z méně známých inscenací, jako jsou The Dream Engine a The Confidence Man. Součástí Plesu upírů je také jeho známý hit Total Eclipse of the Heart, který nazpívala zpěvačka Bonnie Tyler v roce 1983. 

Světová premiéra muzikálu s originálním názvem Tanz der Vampire se uskutečnila v roce 1997 ve vídeňském divadle Raimund. V hlavních rolích vystoupili Steve Baron a Cornelia Zenz. O tři roky později se svého uvedení dočkalo také Německo a po něm i další nejen evropské země. Mezi nimi třeba Estonsko, Polsko, Maďarsko, Belgie, Rusko, Finsko, Francie či Japonsko. A od minulého roku nechybí v tomto výčtu ani Česká republika, kde mohou zájemci českou verzi muzikálu zhlédnout do 10. června.  

Ples upírů nahradil na prknech GoJa Music Hall legendární muzikál Fantom opery. A nyní se blíží jeho derniéra. V hlavních roli Hraběte von Krolocka vystupují Marian Vojtko a Bohuš Matuš. Role mladé Sáry se pak ujaly Michaela Gemrotová a Natálie Grossová, která obdržela za své výkony dokonce nominaci na cenu Thálie. Širší nominaci získal také další z účinkujících - Pavel Vitek, který spolu s Janem Urbanem a Petrem Matuszkou hraje profesora Ambrosia. Zamilovaného Alfréda ztvárňují Michal Bragagnolo a Lukáš Randák.  

Nutno je ještě podotknout, že se muzikál hraje stále také v Německu i ve Vídni. Právě do německého uvedení se dostal český muzikálový herec a zpěvák Jan Kříž, který vystupuje jako alternace Hraběte von Krolocka. I originální německá verze má tak českou stopu. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Goja Music Hall

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!