Kdepak nuda, naopak - Stálé expozice pražských muzeí

Kdepak nuda, naopak - Stálé expozice pražských muzeí 

Deštivé počasí a žádné plány na odpoledne? Kdo by rád vyrazil za kulturou, ale neví přesně kam, bude potěšen: Provedeme Vás po skrytých pokladech pražského světa galerií a muzeí v seriálu na pokračování. A první díl už dnes: Staré Město pražské – Kláštery, Kubismus a čínské umění.  

S nadsázkou je v podstatě celé Staré Město jednou velkou expozicí pod širým nebem, která nabízí opravdu pestrou mozaiku všech možných epoch a uměleckých směrů. Přesto toulky uličkami za deštivých a promrzlých dnů nemusí být vždy úplně zábavné. A kdo v Praze žije delší dobu, viděl fasády krásných domů beztak tisíckrát.

Naštěstí má mnoho staveb nejen nádherný exteriér, ale nabízejí i nanejvýš poutavé dění ve vnitřních prostorách: Stálé výstavy, které prostě musíte vidět. Není ovšem vždy jednoduché oddělit podle recenzí to skutečně pozoruhodné od průměrného. Centrum města totiž nabízí všelijaké výstavy skoro na každém kroku.

Pokud nepatříte mezi skalní fanoušky českého skla, Muchovo muzeum jste prošli za 20 minut a Muzeum erotických pomůcek příliš neoslovuje, určitě ještě nechoďte domů – pražské centrum toho nabízí daleko více: Kubismus v nejlepší formě, středověké umění a ponuré klášterní ambity nebo asijské umění v rokokovém paláci. Zní to dobře, ne?   
  
Muzejní stezka skrze Staré Město
Výprava začíná na Náměstí republiky, kde oko každého kolemjdoucí nemůže nespočinout alespoň na chvilku na secesní fasádě Obecního domu. Nahlédnout dovnitř možné i žádoucí asi je, ale pražský secesní klenot zpravidla nebývá magnetem pro turisty kvůli pořádaným výstavám. Cesta tak pokračuje vpravo do ulice Revoluční, která vede směrem k Vltavě a Štefánikovu mostu.

Kousek před řekou zahneme doleva do ulice Řásnovka. Zatímco míjíme Ministerstvo průmyslu a obchodu, otevírá se znamenitý výhled na Hradčany, které se majestátně tyčí nad střechami Anežského kláštera. Řásnovkou, která záhy prudce zahýbá vlevo, pokračujte až k ulici Anežská. Na jejím konci se nachází vstupní brána bývalého světa klarisek.
  
Klášter svaté Anežky České
Klášter založila na začátku 13. století Anežka Přemyslovna, sestra českého krále Václava I. a jedna z nejdůležitějších kulturních a duchovních osobností středověkého království. Klášter si sám o sobě zaslouží pozornost milovníků umění a historie. Starobylé zdi klášterního komplexu, který byl prvním architektonickým průkopníkem gotiky v Praze, navíc obklopují malebnou zahradu. 

Útroby kláštera nabízí skutečně pozoruhodnou stálou expozici středověkého umění českého i středoevropského. Pokud máte více času, tak zde můžete zaručeně uhasit „hlad po poznání“. Samotnou zakladatelku návštěvníkům připomíná stříbrná bysta, která stojí na samém začátku výstavy mistrovských děl. K vidění je dále tvorba od Mistra Theodorika – dvorního malíře krále Karla IV. a autora hradní kaple sv. Kříže na Karlštejně – přes Mistra Vyšebrodského oltáře k obrazům Mistra Třeboňského oltáře. Zajímavé je také to, že některé z obrazů svatých byly vytvořeny ve své době zcela revoluční technikou. To vše se dozvíte z vícejazyčných cedulí.

Prohlídka kláštera skončila. Kdo kultury ale stále nemá dost a chce prohloubit své znalosti, může vyrazit Kozí ulicí k radnici na Staroměstském náměstí. Zvenku „jen“ slavné astronomické hodiny, které každý obdivoval snad stokrát, uvnitř ale čekají na návštěvníka výstavy historické a současného umění, středověké sály i gotická kaple s výhledem na postavy apoštolů Staroměstského orloje. A komu se bude chtít, může také vyšplhat na radniční věž.

Procházka po muzeích pokračuje na další straně – tentokrát zaostřeno na asijské, kubistické a vzdušné umění.

Kam ještě na stálou expozici? Dozvíte se ZDE! 

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!