Nezapomeň: když vás minulost nenechá jít dál

Nezapomeň: když vás minulost nenechá jít dál  90%

Debutový román muzikanta a herce Vala Emmicha Nezapomeň si získal srdce čtenářů po celém světě. V České republice příběh o přátelství, lásce, vzpomínkách a hudbě vydává Nakladatelství Omega.

Když Gavinův partner Sydney zemře, je natolik zlomený, že se ze žalu rozhodne spálit každou fyzickou upomínku na něj a uprchnout z Los Angeles na západní pobřeží. V New Jersey se setkává se svými starými přáteli Paige a Olliem a jejich desetiletou dcerou Joan, která má zvláštní schopnost vybavit si všechny detaily ze svého dosavadního života. Zároveň se však bojí, že na ni jednoho dne lidé zapomenou, a proto se rozhodne pustit se do velkého projektu a navždy se vrýt do paměti lidí. Gavin má naprosto opačný problém – rád by zapomenul. Netušíc se však řítí do dalšího vzpomínání. Joan si totiž pamatuje všechny Sydneyho návštěvy. Vypráví Gavinovi o tom, co měl při nich jeho partner na sobě, co udělal a o čem s ní mluvil. A právě jedna z Joaniných vzpomínek přiměje Gavina pochybovat, zda jej Sydney doopravdy miloval... Dokáže přijít na kloub tomu, co před ním jeho partner skrýval?

Poodstoupím, dopiju drink a sleduju, jak všechny naše vzpomínky stoupají v dýmu a mizí v noci.

Nezapomeň Vala Emmicha poukazuje na důležitost vzpomínek a také krásu přátelství. Autor k sobě v knize staví nesourodou dvojici, která zdánlivě nemůže mít nic společného. Gavin s Joan však oba ví, jaké je to ztratit blízkého člověka, a to je spojuje. Mezi hlavními hrdiny knihy se vytváří velmi silné kamarádství, v němž hraje prim hudba.

Příběh je střídavě vyprávěn z pohledů Joan a Gavina, čtenář však také podrobně díky vzpomínkám obou hrdinů pozná i Sydneyho. Velmi dobře však nejsou propracované jen jejich charaktery, ale také povahy vedlejších postav. Stejně jako u Joan a Gavina autor zobrazuje jejich slabé a silné stránky, obavy i přání.  

Kromě motivu ztráty blízkého člověka věnuje spisovatel v knize prostor i dalším tématům. Jedním z nich je v dnešní době velmi rozebíraná otázka rodičovství partnerů se stejným pohlavím. Velmi citlivě se taktéž staví k neurologické poruše HSAM, kterou trpí právě Joan. Zobrazuje, jakým problémům jsou lidé trpící touto nemocí vystavení, a že mít unikátní paměť není vždy prospěšné. Mimo to se Val Emmich zabývá také Alzheimerovou chorobou, jíž trpí babička desetileté dívky, kterou nemoc její příbuzné velmi ovlivnila.

Mohl bych letět na jiné světy,

ale i po hvězdách zůstanou siluety.

Debutový román amerického autora je zábavný, ale zároveň velmi dojemný. Nepůsobí však vůbec pateticky, jak by se od knihy s podobným námětem dalo očekávat. Do příběhu se Valu Emmichovi perfektně podařilo zapracovat jeho povolání zpěváka skrze texty písniček, které jsou neoddělitelnou součástí vyprávění. Stejně jako Val Emmich se navíc i hlavní hrdina Gavin Winters prezentuje jako herec. Autor vložil do vyprávění kus sebe, o to víc působí kniha upřímněji a realističtěji.

Pochvala patří také Nakladatelství Omega, které na obálku zvolilo velmi výmluvný motiv kapesníku s uzlem, který stejně jako název knihy říká „nezapomeň“. Zakoupit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!