Na prknech Divadla Kampa zazní šansony Edith Piaf

Na prknech Divadla Kampa zazní šansony Edith Piaf 

Divadlo Kampa rozšiřuje svůj repertoár o inscenaci inspirovanou knihou Edith Piaf, jejíž autorkou je Simone Berteaut. Edith Piaf: Dnes nechci spát sama je inscenace odhalující silný životní příběh, emoce i osobnost skrývající se v každé z jejich slavných i méně známých písní. Premiéra proběhne 19. dubna.

Osobnost Edith Piaf se stala inspirací pro řadu filmových, divadelních i knižních děl. Nejinak to bylo v případě biografické knihy  Edith Piaf, kterou o ní napsala její o dva roky mladší nevlastní sestra Simone Berteautová. Ta stála po boku této mimořádné zpěvačky od jejích třinácti let až do jejího konce bouřlivého života. Právě z této publikace vychází hudební inscenace Edith Piaf: Dnes nechci spát sama, kterou představí v premiéře 19. dubna Divadlo Kampa.

„Šanson je vlastně příběh, a ten musí být takový, aby mu lidé věřili. Musí rvát srdce, a naříkat, to je můj žánr,“ říkala sama Edith Piaf. Za každou její písní se skrývá nějaká bolestná zkušenost, prožitek či emoce, a právě tento složitý životní osud inspiroval i tvůrce Divadla Kampa, kteří se v představení snaží odkrývat citové podhoubí každé písně. Zároveň se skrze tuto inscenaci snaží tvůrci i divadlo vzdát holt této fascinující francouzské šansoniérce, jejíž hlas i tvorbu obdivují lidé i 55 let po její smrti. „Proč máme touhu vyprávět příběh Edith Piaf? Protože když se bolest a utrpení promění v tvůrčí sílu, pak je život krásný a naplněný!“ vysvětluje režisérka představení Iveta Dušková.

Petra Bílková a Vanda Hauserová v inscenaci Edith Piaf: Dnes nechci spát sama

V hlavní roli Edith Piaf se představí Vanda Hauserová, která přišla s nápadem vytvořit představení inspirované životem okouzlující zpěvačky. „Vanda přinesla již částečně rozpracovaný scénář, který jsem ještě poupravila a doplnila o některé scény,“ doplňuje režisérka představení. „Šansony Edith Piaf zpívám už od konzervatoře. Vždy mne fascinovaly. Jsou jedinečné, hluboké, intimní, ona zpívala svůj život. Jejich hlavním tématem je láska, která zrcadlí i její životní příběh. Při zkoušení bylo pro mne zpočátku těžší přecházet z písní do příběhu,“ komentuje Vanda Hauserová. Společně s ní na jevišti uvidíte také klavíristku a herečku Petru Bílkovou, která v životě Edith vidí obrovský příběhu.

Všechny tři ženy se snaží skrze představení představit Edith Piaf jako ženu, která dokázala vše, co ji potkalo a co prožívala, proměnit v tvůrčí energii. Za její osobností se tak neskrývají jen nádherné melodie, uhrančivý hlas, život plný dramat, rozchodů, úspěchů i bolesti. Její písně jsou důkazem toho, že každý její počin byl oslavou života. „A bylo jedno, jestli zpívala, milovala, smála se, či nadávala. Všechno bylo naplno a s obrovskou chutí. A to je něco, co vás naprosto pohltí, uchvátí, čeho chcete být svědkem,“ vysvětluje Dušková.

Premiéra inscenace Edith Piaf se koná 19. dubna v Divadle Kampa. Nejbližší reprízy se odehrají 27. dubna, 15. května a 5. června. Všechna představení začínají od 19:30. Vstupenky lze zakoupit na pokladně divadla každý všední den kromě pátku od 16 hodin do 18:30, v pátek je pokladna otevřena od 10 hodin do 13 hodin. Vstupenky lze také rezervovat online. Na toto představení je možné uplatnit slevu na studenta, seniora či ZTP. Cena zlevněné vstupenky je 160 Kč a sleva vám bude poskytnuta při osobním vyzvednutí na pokladně divadla.

Scénář: Iveta Dušková a Vanda Hauserová

Režie: Iveta Dušková

Kostýmní a výtvarná spolupráce: Dana Heroldová

Světelný design: Zuzana Režná

Hrají: Edith Piaf – Vanda Hauserová, Momonka a ostatní postavy – Petra Bílková

Na klavír doprovází Petra Bílková.

 

Fotky: Pavel Ovsík

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Petra Bílková a Vanda Hauserová v inscenaci Edith Piaf: Dnes nechci spát sama.Petra Bílková a Vanda Hauserová v inscenaci Edith Piaf: Dnes nechci spát sama.
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kampa na Maninách nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!