Filmový duben: Soudruzi a Pepové vzhůru proti Thanosovi

Filmový duben: Soudruzi a Pepové vzhůru proti Thanosovi 

Duben servíruje zajímavé kino premiéry, ale také další pokusy, jak rozvířit stabilně průměrný český rybníček. Všechny ale zřejmě převálcuje jeden zlý a mocný fialový titán.

Jarní kinosezóna začala. Marvel vytasí svůj největší trumf, zatímco v Čechách zůstává vše při starém. Z pláten nás bude bavit Michal Suchánek. S redakcí se na konci měsíce podíváme na každoročně vydařené Finále Plzeň, teď už ale nahlédněme do rejstříku českých distributorů.

Co většího může způsobit poprask ve starém dobrém SSSR, než smrt nejvyššího z nejvyšších. V roce 1953 umírá soudruh Josef a britsko-francouzští tvůrci hodují ve filmu Ztratili jsme Stalina na jeho náhrobku. Do boje o moc v post-stalinské éře nasadili slušné obsazení a bezbřehou komedii. Veselohra mezi provazem a gulagem je v kinech od čtvrtka.

Tenisová šampionka Billie Jean King hlásí konec nerovným podmínkám v tenisovém světě. Po odtržení ženských hráček od oficiální soutěže zakládá vlastní. O prestiž a čest svých kolegyň pak sehraje nevídané utkání s šovinistou a notorickým sázkařem Bobbym Riggsem. Souboj pohlaví není jen o tenise a rovné příležitosti, ale také o váze osobního života proti profesní pověsti.

Nico neboli Christy Päffgenová přibližuje v životopisné road movie uměleckou dráhu hudební ikony. Diváci uvidí sex, drogy a rock’n’roll v melancholické pouti na turné s legendou, Warholovou múzou a zpěvačkou Velvet Underground. Takzvané znovuzrození umělkyně, matky a ženy se jmenuje Nico, 1988.

Za černou komedií se vydáme do Mexika. Harold v podání Davida Oyelowa se zaplete s narkobarony a jeho cesta přes hranice se vymyká kontrole. V naší recenzi Gringa se dozvíte, zda má ještě cenu být na světě hodný.

Aprílový měsíc ale představí také české filmy. Ten zajímavější vypráví příběh tří mladých lidí odehrávající se během letní plavby kolem řeckých ostrovů. Bezstarostná jízda se ale postupně mění pod tlakem osobních sporů a tužeb. Generační výpověď Do větru jako svůj první celovečerní film natočila režisérka Sofie Šustková.

Michal Suchánek naopak servíruje generační klišé. Neoblíbeného smolaře, který touží jen po štěstí. I když je vlastně přesvědčený, že tu svou životní pohodu má. Jestli půjde o mírumilovného sympaťáka nebo zakomplexovaného úchyláka necháme na vás. Nás Pepa přesvědčil už z plakátu.

V dubnu si také potřetí zanadáváme na pedagogický sbor. V pokračování filmové série Fakjů pane učiteli Goethovu gymnáziu ubývají studenti a hrozí mu zavření. Poradce pro volbu povolání oznámí studentům, že po škole nemají nikde žádnou šanci a ve třídě zavládne děsivá deprese. A maturita také není jistá…

Aktuální téma zpracovala maďarská kinematografie svým jedinečným, ale svérázným způsobem. Migranta postřeleného do nohy při úprku na hranicích, zachrání jeho nově nabyté levitační schopnosti. Test lidského charakteru, ale i jistý smysl pro ono maďarské kolotočářství ocenili diváci v Cannes i Karlových Varech. Měsíc Jupitera stojí za to.

Cenné vzpomínky z románku v Normandii zužitkují britský tajný agent James a bioložka Danielle. Ve vězení výzkumné lodi nebo zajetí džihádistů jim nabytý cit pomůže překonat i ty nejtěžší překážky. Otázkou zůstává, zda to bude stačit na záchranu. V hlavních rolích snímku Až na dno excelují James McAvoy a Alicia Vikander.

A v neposlední řadě do kin míří očekávaná týmovka s velkým T. Avengers: Infinity War je začátkem epické bitvy mezi oblíbenými hrdiny a šíleným titánem Thanosem, který si chce podobit galaxii a získat vytoužené Kameny nekonečna. Svět prý dokáže vymazat lusknutím prstu a z polootevřených dveří Marvel Cinematics Universe zaznívá, že se bude umírat ve velkém.

Sověti pobaví, Pepa snad nepohorší a Avengers nadchnou. Nebo to bude úplně jinak? Těšte se na naše recenze a napište nám, co se v dubnu zamlouvá vám.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!