Poslední možnost navštívit plzeňskou Semmlerovu rezidenci s Loosovy interiéry. Za měsíc se uzavře kvůli rekonstrukci

Poslední možnost navštívit plzeňskou Semmlerovu rezidenci s Loosovy interiéry. Za měsíc se uzavře kvůli rekonstrukci 

Pouze několik týdnů zbývá do uzavření Semmlerovy rezidence na Klatovské třídě v Plzni pro veřejnost. Poslední prohlídky interiérů významného architekta Adolfa Loose se uskuteční v neděli 13. května, pak se dům bude několik let rekonstruovat.

Zatímco v současné době je veřejnosti přístupná pouze reprezentativní část původního bytu, po rozsáhlé rekonstrukci bude možné si prohlédnout celý zrekonstruovaný interiér včetně soukromých prostor rodinných příslušníků. Obnova Semlerovy rezidence počítá s restaurováním původních vzácných přírodních materiálů a vybavením prostoru replikami původního nábytku.

Na místě vznikne návštěvnické centrum a kavárna, úpravy se dočká i venkovní okolí domu. V rezidenci bude navíc zřízeno Badatelské centrum pro výzkum architektury 19. a 20. století.

Byt rodiny Oskara Semlera na Klatovské třídě čp. 110 představuje unikát mezi památkami architektury 20. století v tuzemsku. V Plzni jde o jediné místo, kde architekt Adolf Loos aplikoval svůj princip tzv. raumplanu – vznikl zde vícepodlažní byt s plynulou návazností prostor různých výšek.

Interiér se šesti úrovněmi silně připomíná pražskou Müllerovu vilu, která jeho vzniku předcházela – na rozdíl od ní je však vestavěn do staršího domu. Základní koncepci uspořádání interiéru navrhl Adolf Loos, podrobný projekt pak vypracoval jeho žák a blízký spolupracovník Heinrich Kulka.

V hlavní turistické sezoně jsou návštěvní dny pátek, sobota a neděle. Vstup do rezidence je povolen pouze s průvodcem a provoz je omezen na skupiny o nejvýše 10 účastnících. Vstupenky na komentované prohlídky je nutné zakoupit předem, a to buď prostřednictvím webových stránek, nebo v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky čp. 41.

Foto: © studio Petrohrad

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!