Gringo: Zelená pilule aneb Vyplatí se vůbec ještě v dnešní době být hodný?

Gringo: Zelená pilule aneb Vyplatí se vůbec ještě v dnešní době být hodný?70%

Do českých kin právě dorazila drsná a napínavá komedie o léčivech z marihuany, mexických drogových kartelech, o partnerských podvodech a podivných praktikách na nejvyšších příčkách korporátů, o vlivu a o spoustě malých a nevýznamných lidí, kteří se do vší té šlamastyky neúmyslně připletli.

Harold Soyinka (David Oyelowo) je typický dobrák. Vydělává nudnou prací ve velké farmaceutické firmě, živí pokusy o podnikání své manželky, venčí psa, když je ještě brzo ráno a zima, po večerech hraje basket s kolegy z práce a udržuje dobré vztahy, a i když se mu nechce, jezdí na obchodní cesty do Mexika. Kromě dobráka je to ale taky smolař a jedna taková cesta do Mexika mu dokáže velice rychle otočit život naruby.

Těsně před odjezdem se Harold díky svému účetnímu totiž dostane na stopu zatím neoficiální zprávě o tom, že firma, pro kterou pracuje a na níž v podstatě závisí život jeho i manželky Bonnie (Thandie Newton), se brzo stane součástí jiné firmy a mnoho lidí bude propuštěno. Věří ale, že jeho blízký kamarád a taky šéf Richard Rusk (Joel Edgerton) by mu žádnou podpásovku neudělal. Již brzy se však dozví, že žije v iluzi, když se on, Richard a Elaine (Charlize Theron) vydávají na společnou cestu do Mexika.

Zatímco Richard a Elaine jedou na poslední chvíli těsně před fúzí zahladit stopy po nějakých nelegálních obchodech, Harold vůbec netuší, do čeho je celou dobu namočen, a proto když se rozhodne v rámci velké osobní krize nafingovat vlastní únos, čeká ho od kolegů a domnělých přátel nemalé překvapení. Během několika dní v Mexiku Harold nesčetněkrát málem přijde o život, velice rychle ztratí vše, o co se doposud snažil, a ačkoli se dostane do několika absurdních situací, spíše než komedie je Gringo napínavým dramatem plným zvratů a sem tam obsahuje kapku ironie či diváky mírně pobaví. Na komedii je ve filmu více mrtvol než vtipů - jestli je to bohužel, nebo bohudík, to už asi záleží na vkusu a očekávání diváků.

Gringo každopádně za vidění stojí. I když je chvílemi drsnější a zdaleka se nenasmějete tolik, jako možná ze zařazení mezi komedie očekáváte, je to povedený film plný podprahové symboliky, čtení mezi řádky a nakonec se z něj dá vzít i minimálně jedno poučení, že boží mlýny i v dnešní době pořád ještě melou a být hodným člověkem se vyplatí - i když asi o pořádnou šlamastyku a nejedno bolístko na těle i na duši později, než byste asi čekali.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Gringo: Zelená pilule

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!