22. ročník výstavy Praha fotografická představuje nejlepší fotografie Prahy za uplynulý rok

22. ročník výstavy Praha fotografická představuje nejlepší fotografie Prahy za uplynulý rok 

Již od 6. dubna mají návštěvníci Staroměstské radnice možnost spatřit nejlepší fotografické snímky s tematikou Prahy, které vybrala odborná porota každoroční soutěže Cena Praha fotografická. K vidění budou až do 28. dubna.

Výstava Praha fotografická je přehlídkou vítězných a dalších vybraných fotografií 22. ročníku mezinárodní soutěže Cena Praha fotografická. Již tradičně mohli autoři přihlásit své snímky do několika kategorií - Krása Prahy a její proměny, Lidé v Praze, Problémy Prahy a Kronika hlavního města. Novinkou letošního ročníku jsou kategorie Hlubočepy a Fotografováno mobilem. Spolu s vybranou čtvrtí, jíž jsou tentokrát Hlubočepy, podává celek výstavy barvitý obraz současné podoby nesmrtelného města. Je vzrušující hledat, nacházet a zobrazit proměny nejen v metropoli samé, ale i v myslích jejích obyvatel,” říká organizátorka soutěže a kurátorka výstavy Věra Matějů.

Jiří Šebek: Dvě věže ve slunci

Soutěž Cena Praha fotografická nazvaná v duchu velkého fotografa Prahy Josefa Sudka již od roku 1996 každoročně soustřeďuje nejlepší snímky hlavního města, které vznikly v uplynulém roce. Do 22. ročníku soutěže bylo přihlášeno 1034 fotografií od 106 autorů, porotou bylo na výstavu vybráno téměř 150 fotografií od 62 autorů. Zaujetí fotografováním Prahy je osudem na celý život. Každý nový ročník soutěže Cena Praha fotografická to dokazuje. Již několik let se v jejích kategoriích schází každoročně okolo tisíce fotografií nových i osvědčených autorů a je opravdu těžké z nich desetinu vybrat na výstavu,” dodává Matějů.

Zaslané fotografie hodnotila sedmičlenná porota v čele s  fotografem Andrejem Reiserem. V kategoriích udělila 1., 2. a 3. cenu a 12 čestných uznání. Hlavní cenou napříč kategoriemi je Cena primátorky hlavního města Prahy, kterou letos získala Marcela Kybalová za snímek Cesta na Měsíc. Dále byla udělena Cena Foma Bohemia za nejlepší černobílou fotografii (Lukáš Janičina: Kavárna Slávie), Cena Olympus za experimentální fotografii (Jaroslav Klouda: Rozloučení s Prahou), Cena Svazu českých fotografů (Vojtěch Drs: Nehleď na umělce), Cena Zväzu slovenských fotografov (Jaroslav Kalous: S úsměvem). Starosta Městské části Praha 1 ocenil jako každoročně fotografii vybranou návštěvníky předešlé výstavy (Petr Kalousek: Mlha nad Vltavou).

Pavel Radosta: Selfie na hraně

Kritériem výběru všech cen je originalita záběrů a individuální tvůrčí přístup k fotografickému ztvárnění témat. Fotografie jsou vystavovány v originální autorské podobě (zvětšeniny minimálně 30x40cm). Specifikou letošního ročníku je mírně nevážný tón, humor a nadsázka, které zlehčují vážnost situací člověku nejvlastnějším způsobem - schopností vysmát se nabubřelosti a hlouposti často jedním vtipným záběrem.” říká Matějů.

Výstava se koná pod záštitou primátorky hlavního města Prahy Adriany Krnáčové a starosty Městské části Praha 1 Oldřicha Lomeckého. V Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice potrvá až do 28. dubna.

Úvodní foto: Jan Knot - Umělá inteligence

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Staroměstská radnice nabízí i další akce

Místo konání: Staroměstská radnice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!