Kniha Prezidenti Vladimíra Lišky milovníkům historie nenabízí mnoho nového

Kniha Prezidenti Vladimíra Lišky milovníkům historie nenabízí mnoho nového60%

Kniha Prezidenti historika a publicisty Vladimíra Lišky pojednává o jedenácti prezidentech, jedenácti osudech mužů, kteří v historii českého národa sehráli různé role, nutno však podotknout, že se stali osobnostmi, které se na podobě našeho dnešního státu výrazně podepsaly, ať už pozitivně či negativně.

Kniha Prezidenti si klade za cíl seznámit čtenáře se všemi prezidenty, kteří kdy stáli v čele našeho národa počínaje Tomášem Garrigue Masarykem a konče Milošem Zemanem. Každému z nich je věnována samostatná kapitola. Přesto, že se kniha zaobírá osudem mnoha bezesporu zajímavých osobností, publikace je poměrně úzká. Životy všech jedenácti mužů jsou vykresleny na pouhých 224 stranách.

Ačkoliv se jedná o naučnou literaturu, publikace je poměrně čtivá, často se však odchyluje od tématu. Dobový kontext je mnohdy upřednostněn před vykreslením osobnosti samotného prezidenta. Čtenář se tak dozvídá spoustu informací ohledně historie Československého státu a později i České republiky, avšak mnoho zajímavých informací o samotných prezidentech se nedozví. Kniha reflektuje zásadní události, které se od vzniku samostatného Československého státu udály, poukazuje na jejich následky. Pokud si chce čtenář ujasnit nějaké historické souvislosti a získat drobný přehled o tom, jací Českoslovenští prezidenti opravdu byli, nová publikace Vladimíra Lišky ho rozhodně nezklame. Člověk s hlubšími historickými znalostmi však v této knize patrně příliš nových informací nenalezne.

Publikace Prezidenti by klidně mohla být středoškolskou učebnicí moderních dějin Českého státu. Jednotlivé události jsou popsány v období, kdy stál v čele státu konkrétní prezident, čímž si čtenář může dát lehce do souvislostí osobnosti a důležité historické okamžiky. Tato kniha tak zřejmě příliš nenadchne nadšence do historie, radost ale určitě udělá čtenáři, který se chce v této oblasti dovzdělat.

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!