Letošní ročník olomoucké Divadelní Flory bude provázet motto Proti zdi

Letošní ročník olomoucké Divadelní Flory bude provázet motto Proti zdi 

Univerzitní město Olomouc letos opět ožije festivalem Divadelní Flora, který proběhne od 10. do 20. května. Dvaadvacátý ročník této mezinárodní nesoutěžní přehlídky nabídne 29 představení v hlavním programu, celkem se však návštěvníci mohou těšit na téměř devět desítek akcí. Festival bude probíhat na dvanácti místech, do studentské Olomouce dorazí divadelníci z devíti zemí.

Tradičním rysem divadelní Flory je dramaturgická vyhraněnost. Její letošní moto také právě proto zní: Proti zdi. „Publikum bude konfrontováno s mnoha nevšedními příběhy nekonformních hrdinů – strůjců radikálních gest, ale také směšně klopýtajících outsiderů,“ komentuje volbu leitmotivu ředitel festivalu Petr Nerušil. "Jejich smělé i trapné peripetie, chtěné i bezděčné a často opakované nárazy do zdi zdivadelňují a komentují výrazné režijní persony svébytného inscenačního stylu,“ dodává.

Z tuzemských divadel zde své inscenace představí Divadlo Na zábradlí (Macbeth – Too much blood; Mýcení), brněnské HaDivadlo (Eyolf), Divadlo pod Palmovkou (Nora), olomoucké Divadlo na Cucky (Opletal) či Divadelní společnost Masopust (Deník zloděje).

Divadelní Flora nabídne také několik exkluzivních zahraničních titulů. V Olomouci se tak bude prezentovat například německá nezávislá scéna Landungsbrücken i přední slovenská repertoárová divadla – soubor nitranského Divadla Andreja Bagara nebo činohra Slovenského národního divadla, která své zpracování Sofoklovy Antigony představí krátce po bratislavské premiéře. Lisabonský režisér a vizuální umělec Rabih Mroué se v Olomouci poprvé uvede netradiční „neakademickou lekcí“ Písek v očích.

Performativní část Flory vymezí historicky nejrozsáhlejší festivalové mapování zajímavých „visegrádských počinů“ na tomto poli. Na Floře se představí tanečníci a performeři ze všech zemí V4, ale i ze zámoří. Mezi nejatraktivnější tituly budou patřit například inscenace Solos budapešťské formace Hodworks, duet Untied Tales slovenského choreografa Petera Jaška a kanadské tanečnice Clary Furey, polský taneční titul Melancholia Jakuba Lewandowského či slovensko–venezuelská koprodukce A Solo for Mr. Folk.

Letošní Divadelní Flora do svého programu zařadila velké množství hudebních produkcí a spoustu otevřených besed věnovaných všem inscenacím hlavního festivalového programu. Součástí festivalových aktivit tak budou nejen divadelní představení, ale i koncerty, semináře, instalace, projekce či již zmiňované besedy. V rámci Flory proběhne také knižní výstava Book Me a edukativní program FloraLab.

Předprodej vstupenek začíná 9. dubna na pokladně Moravského divadla, rezervovat je však lze také online.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!