Svět techniky v Ostravě láká na zrakové klamy. Nechte ošálit své smysly

Svět techniky v Ostravě láká na zrakové klamy. Nechte ošálit své smysly90%

Dolní oblast Vítkovic v Ostravě nabízí novou dočasnou expozici. Ve Světě techniky je od 16. března otevřena výstava, která ošálí vaše smysly. Za tímto vzdělávacím projektem stojí Psychologický ústav Akademie věd České republiky. Klamárium nabízí interaktivní exponáty, které přibližují a vysvětlují nejznámější optické klamy.

Až do konce října mohou děti i dospělí přijít ošálit své smysly do industriálního prostředí Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě, kde od pátku 16. března probíhá netradiční výstavu Klamárium aneb Co prozrazují zrakové klamy o lidské mysli. V prostoru tisíc metrů čtverečních se nachází více než třicet exponátů, které velmi interaktivním způsobem představují známé i méně známé optické klamy. Díky netradičnímu projektu můžete zjistit, jak jednoduché je nechat se oklamat a proč tomu tak je. 

„Záměrně jsme ji opatřili podtitulem Co prozrazují zrakové klamy o lidské mysli a ke každému vystavenému klamu nabízíme podrobné vysvětlení. Podle laického pohledu se vnímání může jevit jako jednoduchý, automaticky probíhající poznávací proces vedoucí k otisku skutečnosti v mozku. Klamy z této představy zdánlivě vybočují jako fascinující, nepochopitelná výjimka. Takový pohled je nicméně v řadě ohledů chybný. Klamy nejsou výjimkou, ale naopak vysoce názorným dokladem komplexních a adaptivních procesů probíhajících při vnímání v mysli," vysvětluje cíl výstavy jeden z autorů projektu Radovan Šikl z Psychologického ústavu AV ČR. Expozice se totiž nesnaží ukázat lidem, jak snadné je nechat se oklamat, spíše se chce návštěvníkům ukázat a vysvětlit některé obecné principy lidského zrakového vnímání. 

Klamárium prezentuje svět, kde se neuvěřitelné stává skutečností

Za zavřenými dveřmi v jedné části Velkého světa techniky v Ostravě se dospělí mění na trpaslíky, kulička se kutálí do kopce a mizí věci, které jste ještě před chvílí viděli na vlastní oči. Výstava rozhodně není jen pro děti, s klidným svědomím můžu říct, že si ji užijí i dospělí. Kromě možnosti vyzkoušet si mnoho klamů na vlastní kůži se také do sytosti vzděláte. U jednotlivých exponátů se totiž nacházejí informační cedule a letáky, které vám pomohou pochopit nepochopitelné. Autoři však doporučují „nechat se prvně oklamat“ a pak až si přečíst, proč tomu tak je.

Člověk během prohlídky zjišťuje, jak je snadné oklamat lidskou mysl, a utvrzuje se v tom, že nikdy není dobré věřit vlastním očím. I když proti tomu můžete sebevíc bojovat, nelze se ubránit. Jeden z exponátů prověří vaši schopnost obkreslit geometrický tvar. Zní to jednoduše, ale jakmile zakryjete ruku s tužkou a sledujete svůj pohyb pouze v zrcadle, ukazuje se tato činnost najednou mnohem složitější.

Amesův pokoj

Během prohlídky vás čeká pět tematických pokojů, v každém z nich prozkoumáte jinými formami odlišné části vaší mysli. Vyzkoušíte si udržet stabilitu na laně a projdete se mezi mrakodrapy, ocitnete se v nakloněném pokoji, kde bude se bude kulička kutálet do kopce, v tzv. Amesově pokoji na jedné straně vyrostete a na druhé se zmenšíte. Vyzkoušíte si Klam Margaret Thatcherové, ze kterého si odnesete i památeční fotografii.

Dokážete si představit, že žijete ve světě naruby? V Klamáriu na vás čeká několik úkolů, díky kterým si můžete vyzkoušet vnímat prostor jinak, než je přirozené. Díky jiným experimentům zjistíte, jaká je výhoda dvou očí či jak těžké je adaptovat se na činnost, pokud se na svět díváte přes zrcadlo. Na závěr prohlídky se ocitnete v experimentálním pokoji, kde si na vlastní kůži vyzkoušíte některé z experimentů, které se využívají při psychologických výzkumech. Tady se prostě nudit nebudete.

Ostrava je třetím městem, kde je Klamárium k vidění. V minulosti bylo možné výstavu zrakových klamů navštívit v Brně a v Praze. Podle autorů expozice po skončení poputuje na Slovensko, nicméně pouze v případě, že to stav jednotlivých exponátů dovolí.

ostravském Velkém světě techniky, který je součástí Dolní oblasti Vítkovic, mohou zájemci výstavu plnou neuvěřitelných věcí zhlédnout až do konce října. Plné vstupné na samotnou výstavu stojí 100 Kč, snížená cena vstupenky je pak 70 Kč. Vstup do Klamária je také součástí vstupenky do Světa techniky.  

Podobných muzeí existuje napříč celým světem hned několik. Pokud vás klamy okouzlí natolik, naplánujte si příští výlet třeba do Německa, kde se můžete nechat oklamat hned ve třech městech – ve Franfurtu nad Mohanem, Norimberku a Leinrodenu. Seznam všech muzeí najdete na stránkách Klamária.

Foto: Klamarium.cz

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Areál Dolní Vítkovice nabízí i další akce

Místo konání: Areál Dolní Vítkovice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!