Dubnové výstavy ve středních Čechách: urbexové výpravy i počítače z konce 20. století

Dubnové výstavy ve středních Čechách: urbexové výpravy i počítače z konce 20. století 

Galerie a muzea ve Středočeském kraji lákají v dubnu na fotografie urban exploration, výstavu historických počítačů nebo sbírku českých divadelních plakátů z 90. let.

1. Snímky urbexových výprav

Urbex je zkratka z anglického výrazu urban exploration, který označuje prozkoumávání městských zákoutí a opuštěných budov. Jedním z jejich objevitelů je fotograf Petr Pivoňka, který vystavuje své snímky z výprav od 3. do 28. dubnaMuzeu umění a designu Benešov. Jedním z pravidel urbexu je, že průzkumník nesmí prozradit svou lokaci – jediné, co mu zůstane, je právě vzpomínka a fotografie. Více zde.

2. Anča, Pepík a ti další

Dětské návštěvníky jistě potěší výstava komiksů a také originálních skic a storyboardů české výtvarnice Lucie Lomové, která se aktuálně koná v mělnické galerii Ve Věži. Autorka se proslavila sérií o dvou malých myškách – Anča a Pepík, kterou vydávala v časopisu Čtyřlístek a jež se později dočkala i animovaného zpracování. Expozice je přístupná zdarma, nejmenší se také mohou zúčastnit komiksového workshopu, a to 25. dubna. Více zde.

3. Divadlo devadesátek

Divadelní plakáty z devadesátých let jsou středobodem výstavy v Galerii Františka Drtikola v Příbrami, která je otevřena do 30. dubna. Zhlédnete na ní díla známých grafiků, jakým byl Adolf Born, Joska Skalník nebo Jiří Šalamoun. Tvořili pro významná divadla od Národního přes Studio Ypsilon až po regionální. Více zde.

4. Obrazy expresionisty Šmahy

Rabasova galerie Rakovník již podruhé představuje tvorbu malíře Petra Šmahy za posledních deset let. Umělec, který je známý svým provokativním stylem, je výraznou osobností českého expresionismu. Ve svých dílech se věnuje aktuálním kauzám, varuje před moderními technologiemi či vyjadřuje své momentální prožitky. Více zde.

5. Historické počítače

Vývoj tuzemské i zahraniční počítačové techniky od konce minulého století do současnosti mapuje výstava Computer world, kterou do 29. dubna hostí Muzeum Nové Strašecí. Prohlédnete si zde slavný počítač Sinclair ZX Spectrum, první počítače československé výroby nebo historické Amigy. Techniku si navíc můžete i vyzkoušet nebo si zahrát kultovní hry 80. a 90. let. Více zde.

Foto: archiv Muzea umění a designu Benešov

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!