Dubnové výstavy na Moravě: stavebnice LEGO i historické váhy

Dubnové výstavy na Moravě: stavebnice LEGO i historické váhy 

Moravské galerie a muzea v dubnu nabízejí výstavu stavebnic z produkce společnosti LEGO, sbírky historických vah a závaží či sochařské tvorby olomouckého rodáka Julia Pelikána.

1. Snímky břeclavské fotografky

Břeclavská synagoga vystavuje fotografie zdejší rodačky Pavly Chládkové, která během své profesní dráhy prošla značným vývojem – zprvu se soustředila na černobílou inscenovanou fotografii, dnes se však věnuje reportážním snímkům a také poetické barevné abstrakci. Na výstavě zhlédnete záznamy z autorčiných cest po Evropě z posledních let. Více zde.

2. Historické váhy a závaží

Přenosná váha původem ze Sovětského svazu na určení specifické váhy sněhu – nejen tu zahrnuje část sbírky Jana Mynáře, kterou představuje Technické muzeum v Brně. V expozici se zabaví i nejmenší, mohou si vyzkoušet odhad hmotnosti předmětu, puzzle s tematikou vah nebo se seznámit se starými jednotkami, jako byl palec, píď nebo libra. Více zde.

3. Sochařská tvorba Julia Pelikána

Výstava s názvem Intimní exprese ve Vlastivědném muzeu v Olomouci prezentuje sochaře Julia Pelikána, jehož busty a pomníky lze v hanácké metropoli nalézt na vícero místech. Významný umělec osciloval mezi realismem Josefa Václava Myslbeka, symbolismem a civilně laděnou novou věcností. Výstava bude otevřena do 22. dubna. Více zde.

4. Rakouští architekti konce 19. století

Srovnání tvorby architekta Josefa Hoffmanna a jeho učitele Otto Wagnera prostřednictvím návrhů a objektů i jejich společné působení v rakouské skupině výtvarných umělců Vídeňská secese jsou středobodem výstavy v Moravské galerii. Ta se koná u příležitosti stého výročí úmrtí Wagnera. Více zde.

5. LEGO stavebnice

Do 29. dubna si děti mohou prohlédnout výstavu Svět kostičekZámku Kinských ve Valašském Meziříčí, kde na ně čekají vozidla Creator, vignettes, středověké hrady, filmová tvorba a další exponáty z produkce společnosti LEGO. Připraven je pro ně i dětský koutek, kde si mohou stavět z kostek Duplo i Classic. Více zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!