Dny evropského filmu slaví čtvrt století a opět lákají na to nejzajímavější z evropské kinematografie

Dny evropského filmu slaví čtvrt století a opět lákají na to nejzajímavější z evropské kinematografie  

49 snímků z nejrůznějších koutů Evropy. Na to láká 25. ročník festivalu Dny evropského filmu, který návštěvníkům ve dne od 5. do 12. dubna nabídne hned sedm programových sekcí reflektujících hlavní témata letošního ročníku, jimiž jsou literatura a hudba.

Dny evropského filmu letos zahájí cenami ověnčený polský snímek Tichá noc, který je debutem mladého režiséra Piotra Domalewského. Českou republiku bude na festivalu reprezentovat film Hmyz od Jana Švankmajera, česko-slovenský koprodukční snímek Špína a dánsko-český počin Muž režisérky Charlotte Sieling. “Film Muž, v originále Mesteren, byl druhým současným skandinávským snímkem, který jsme realizovali v Čechách,” vysvětluje česká koproducentka Kristína Hejduková, “natáčení pro nás bylo filmovým svátkem. Spolupracovat s režisérkou Charlotte Sieling, která režírovala dnes již kultovní TV seriál Most, je opravdu inspirující a obohacující.” 

I letos láká festival na známé hvězdy hereckého průmyslu. Osobně se zúčastní Jiří Lábus, režisérka Tereza Nvotová a herci Alise Polačenko, Martinš Vilsons či Hugh O’Conor, který představí svůj snímek Mary Shelleyová. “Množství hvězdného prachu je v letošním programu vyšší než obvykle,” představuje program dramaturg festivalu Zdeněk Blaha, “ve strhujícím komorním dramatu Žena švédského režiséra Björna Rungeho zazáří kromě Jonathana Pryce a Christiana Slatera i Glenn Closeová, jejíž výkon je mnohými kritiky označován za jednu z jejích nejlepších životních rolích.” Organizátoři upozorňují také na snímek Paola Virziho Krásný únik s Helen Mirrenovou a Donaldem Sutherlandem

Kromě filmového programu lákají pořadatelé i na pestrý doprovodný program. “Mimo tradičního programu a sekcí přineseme zároveň filmové události a alternativní obsah, abychom oslovili i nepravidelné návštěvníky kin,” láká Barbora Golatová, “v posledních letech se Dny evropského filmu zaměřily na práci s publikem, a proto divákům letos nabízíme například flamenco night, německé techno, literární adaptace, záznam koncertu Nicka Cavea, projekce kulinářského konceptu Cinema Cuisine, filmovou výuku pro děti i seniory, projekce pro školy, výstavu plakátů, debaty či speciální hosty.” 

Dny evropského filmu proběhnou v pražských kinech Lucerna, Světozor a Kině Pilotů ve dnech od 5. do 12. dubna. Na svou filmovou nadílku se může od 6. do 8. dubna Brno, konkrétně návštěvníci kina Scala. V rámci ozvěn navštíví festival rovněž Hradec Králové (17. a 18. 4.), Červený Kostelec (17. až 19. 4.), Boskovice (17. až 19. dubna), Hodonín (od 17. do 19. dubna) a Jablonec nad Nisou (od 17. do 22. dubna). 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Lucerna - Praha

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!