Grand designérkou roku se stala autorka osobitých šperků i extravagantních brýlí Nastassia Aleinikava

Grand designérkou roku se stala autorka osobitých šperků i extravagantních brýlí Nastassia Aleinikava 

Ceny Czech Grand Design 2017 ovládla šperkařka Nastassia Aleinikava. Na dvanáctém ročníku udílení, které se konalo 27. března, byli oceněni autoři v celkem deseti kategoriích včetně Síně slávy, mimo jiné za nejlepší fotografie, módní návrhy nebo ilustrace.

Původem běloruská designérka šperku Nastassia Aleinikava, která dlouhodobě tvoří a žije v Praze, byla na prestižní ceny nominovaná za roky svého působení v Čechách již vícekrát, nominaci ve vítězství proměnila ale až letos. Trofej pro Designérku šperku roku a také pro absolutního vítězku jí vynesla loni představená kolekce šperků Voynichův rukopis, kterou inspirovala tajemstvím opředená ilustrovaná kniha napsaná neznámým písmem v neznámém jazyce v době vlády Rudolfa II. Druhým počinem, kterým na sebe nadaná autorka upozornila, je extravagantní kolekce brýlí Collection#3 Utopia.

Cena pro nejlepšího ilustrátora letos do finále posunula mladé české autory. Tuto kategorii nakonec opanoval Jan Šrámek a jeho ilustrace pro výstavu Paneland: Největší československý experiment a také ilustrace pro knihu Zvláštní okolnosti, na které spolupracoval s Janou Kořínkovou. Designérem roku se po několika letech opět stal Jan Čapek, který dlouhodobě zkoumá možnosti plastu jako výrobního materiálu. Po nafukovacích hračkách z roku 2013 mu letos vynesla cenu PET lahev pro minerální vodu Fatra vytvořená speciální technologií.

V kategorii grafický designér roku zvítězila trojice Tomáš Brousil, Matěj Chabera a Jakub Korouš, kteří stáli za novou vizuální identitou značky Primeros, pro kterou vytvořili také logotyp a packaging. Nejlepším fotografem roku je Václav Jirásek za fotografie pro MFF Karlovy Vary, kalendář B.K.S. Herectví a také značku Metráž. Jirásek si ocenění odnesl po řadě nominací i finálových umístění z přechozích let.

Cena pro Výrobce roku připadla znovuobnovené sklárně Rückl. Trofej si odnesli jednak za kolekci České nebe od Ronyho Plesla, ale také za celkový relaunch značky. Nejlepší módní designérkou byla zvolena Lenka Vacková, jejíž recyklovaná kolekce vzniklá ve spolupráci se značkou Klatex nejvíce zaujala akademii. Mladá autorka, jež upozorňuje na problematiku fast fashion, vytvořila kolekci oděvů a koberců z odpadního textilu s klatovskou továrnou v rámci své diplomové práce. Objevem roku se stala tvůrčí dvojice GEOMETR, která představila kolekci vlastního textilu Kontrasty a kontexty.

Do síně slávy uvedla Akademie designu ČR skláře a umělce Václava Cieglera. „Jako první u nás začal uvažovat o šperku jako nástroji tělesné a společenské komunikace, experimentálně se zabýval nafukovacími strukturami a plasty. Pro světovou sklářskou plastiku objevil potenciál optického skla. Jeho průkopnická práce je často nezařaditelná a klade radikální otázky po smyslu materiálu a věcí, jejich přírodní a lidské povahy,“ vysvětlila předsedkyně poroty Grafický designér roku Cen Czech Grand Design Iva Knobloch.

VÝSLEDKY CZECH GRAND DESIGN 2017:

Absolutní vítěz, Grand designér roku: Nastassia Aleinikava

Designér roku: Jan Čapek / PET lahve pro minerální vodu (Fatra)

Módní designér roku: Lenka Vacková / recyklovaná kolekce (spolupráce: Klatex)

Designér šperku roku: Nastassia Aleinikava / kolekce Voynichův rukopis, kolekce brýlí Collection#3 - Utopie       

Grafický designér roku: Tomáš Brousil, Matěj Chabera a Jakub Korouš / vizuální identita, logotyp a packaging pro značku Primeros

Fotograf roku: Václav Jirásek / fotografie pro 52. ročník MFF Karlovy Vary, fotografie pro kalendář B.K.S. Herectví, fotografie pro značku Metráž

Ilustrátor roku: Jan Šrámek / ilustrace pro knihu Zvláštní okolnosti (PageFive, FaVU VUT v Brně, PAF Olomouc), ilustrace pro výstavu Paneland, největší československý experiment

Objev roku: GEOMETR / kolekce autorského textilu Kontrasty a kontexty

Výrobce roku: Rückl / kolekce České nebe (Rony Plesl) a celkový relaunch značky

Foto: archiv CGD

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Šperk Grand designérky roku 2017 Nastassie Aleinikavy. Zdroj: archiv CGDFoto: Ilustrace Jana Šrámka k výstavě Paneland. Zdroj: archiv CGD
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!