Jak vypadá práce konzervátora, prozrazuje výstava v domě U Zlatého prstenu

Jak vypadá práce konzervátora, prozrazuje výstava v domě U Zlatého prstenu 

Výstava Konzervovaná minulost poodhaluje práci konzervátora Muzea hlavního města Prahy, která zůstává návštěvníkům skrytá v pozadí všech expozic. Jejich profese je v takto komplexním pojetí představena poprvé po čtyřiceti letech, seznámit se s ní můžete až do 21. října.

Návštěvník má na výstavě v Muzeu hlavního města Prahy možnost vidět díla tak, jak se dostanou konzervátorovi do ruky, a sledovat procesy, kterými musí exponáty projít, než se dostanou na výstavu. Práce konzervátora v sobě snoubí jak řemeslnou zdatnost, tak znalosti umění, chemie, materiálů a technologií. Výstava zároveň prezentuje nové metody, jako je 3D skenování předmětů, a také moderní vzdělávání nastupující generace konzervátorů.

Každý předmět má svoji historii, která se začíná odvíjet od chvíle jeho vzniku. Během jeho existence na něj působí různé vlivy okolního prostředí i člověk. Práce konzervátora spočívá ve vyhodnocení všech těchto faktorů, stanovení vhodného způsobu konzervace a v jejím provedení. Protože se jedná pouze o jednu etapu v celém životě předmětu, musí konzervátor postupovat eticky a s pokorou a ke každému exponátu individuálně.

Výstava ukazuje práci konzervátorů papíru, textilu, dřeva, kovu a keramiky. V takto celistvém pojetí představuje výstava práci muzejních konzervátorských pracovišť poprvé po čtyřiceti letech. V rámci doprovodného programu se zájemci mohou zúčastnit komentovaných prohlídek nejen výstavy, ale také konzervátorských dílen, přednášek či workshopů na výrobu kachlů, mramorovaného papíru nebo tkaní na rám.

Foto: archiv Muzea hl. m. Prahy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv Muzea hl. m. PrahyFoto: archiv Muzea hl. m. Prahy
 

Mohlo by se ti líbit...

Muzeum hlavního města Prahy:... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!