Češi a Slováci se opět setkají na zlínských divadelních prknech

Češi a Slováci se opět setkají na zlínských divadelních prknech 

Významný divadelní svátek Střetnutí Stretnutie se doslova odehraje ve Zlíně i letos, tentokrát od 14. do 19. května. Festival má upozornit na vztahy českých a slovenských divadel a jejich členů. Půjde již o třiadvacátý ročník a Městskému divadlu se i přesto podařilo vytvořit neobyčejně poutavý program.

Patronem a zároveň hvězdou celé akce je mim Radim Vizváry. Do Zlína přiveze dvě inscenace, Pejprbój a veleúspěšné představení Sólo, za které v roce 2016 získal Cenu Thálie. Zároveň se angažuje i jako autor, režisér nebo choreograf a jeho práci už shlédlo obecenstvo nejen v Evropě, ale také v Asii, Africe či USA. Motto Mime Prague hovoří jasně: „Nemluvit neznamená mlčet.“

Domácí divadlo se bude prezentovat hrou Zvlčení (Prolnutí), která vznikla pod režisérským vedením Dodo Gombára, a novinkou Dobrý proti severáku. Jde o neobyčejnou milostnou hru ze světa emailů, za kterou stojí samotný ředitel Petr Michálek. Z tuzemské scény se akce zúčastní také Slovácké divadlo Uherské Hradiště s představením Přes ploty, z pera slovenského autora Fedora Gála. Na prknech se předvede i Národní divadlo Brno a Cirk La Putyka.

Slovenští kolegové z Nového divadla v Nitre zdramatizovali příběh Anny Frankové, která dospívala v době druhé světové války. Ze stejného období čerpal i další host, Slovenské komorné divadlo Martin. Na základě knihy Světlany Alexijevič vznikl kus Vojna nemá ženskú tvár, během něhož si obecenstvo vyslechne příběhy žen, které se v těchto letech aktivně zapojily do bojů. Naopak ze současnosti vychází edu-hra HOAX zaměřená na média. S tou přichází Divadlo Andreja Bagara. Ani děti nepřijdou zkrátka, pro ně přijede zahrát Bábkové divadlo Na Rázcestí.

Organizátoři pro diváky připravili i doprovodné akce. Poprvé se ve městě objeví dvě šapitó. První z nich najdou návštěvníci v parku hned za Městským divadlem a bude sloužit jako koncertní prostor. Představí se Heda Pěnová, Brajgel nebo zlínská kapela Fresh Minute. Za zmínku stojí i skupina Franc Alpa, ve které účinkuje jeden z předních herců divadla Marek Příkazký. Odehraje se zde také slam poetry a Tančírek neboli „hudebně-taneční večírek“. Druhé šapitó vyroste před Vilou Tomáše Bati, a to speciálně pro představení Majster a Margaréta, které uvede slovenské divadlo Teatro Tatro.

Vstupenky budou k sehnání od 5. dubna. Veškerý doprovodný program je pro veřejnost zdarma.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Městské divadlo Zlín nabízí i další akce

Místo konání: Městské divadlo Zlín

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!