Dubnové výstavy v severních Čechách: art brut i netradiční interpretace slavných výtvarných děl

Dubnové výstavy v severních Čechách: art brut i netradiční interpretace slavných výtvarných děl 

Galerie a muzea v Ústeckém a Libereckém kraji nabízí mimo jiné výstavu československého umění ve stylu art brut, děl umělecké dvojice Jiří Franta a David Böhm nebo pojetí současné krajiny očima několika výtvarníků.

1. Ústecká krajina očima umělců

Z ekologických témat čerpali inspiraci umělci, kteří zveřejnili svá díla na výstavě Tvář krajinyústecké Galerii Hraničář. Chtějí tak povzbudit zájem o současnou krajinu v tomto regionu, ale také podnítit diskuzi o ochraně přírody, která je zde dlouhodobě drancována. Vstup na výstavu je volný. Více zde.

2. Krása všedních věcí

Výtvarník Tomáš Bambušek hledá krásu snad ve všem – v nádherné krajině i průmyslovém městě, polní cestě na vesnici i noční pražské třídě, za jasného počasí i během deště. Jeho výstavu krajinomalby s názvem Proč je všechno tak krásný… můžete nyní zhlédnout v Galerii města Loun. Více zde.

3. Art brut v Československu

Československou odnož tzv. art brut neboli v doslovném překladu surového umění představuje výstava v Galerii Josefa Lieslera v Kadani, která se otevře 6. dubna. Ukáže třeba fantaskní svět Marie Kodovské, kresby inspirované historickými událostmi od Zbyňka Semeráka, naivní umění Natalie Schmidtové nebo „herbář rostlin“ Anny Zemánkové. Více zde.

4. Nonkonformní umělecká dvojice

Mají nekonvenční metody na ideově či výtvarně závažná díla a snaží se je netradičně interpretovat. Tvůrčí dvojici Jiří Franta – David Böhm, která v posledních letech rozvířila stojaté vody českých galerií, nyní přivítala Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem. Prohlédnout si jejich díla zde můžete do 15. dubna. Více zde.

5. Snímky fotografa Lahovského

Galerie Jídelna v České Lípě hostí výstavu známého fotografa Václava Lahovského s příznačným názvem Fotografie a fotografie. Autor má za sebou přes tři desítky samostatných výstav a ve své volné tvorbě se nejčastěji věnuje dokumentární fotografii a záznamu pohybu, především tance. Je držitelem více prestižních ocenění i ze zahraničí. Více zde.

Foto: archiv Galerie Josefa Lieslera

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!