Kuřák, karbaník a gurmán. Neřesti Antonína Dvořáka odhaluje Národní muzeum

Kuřák, karbaník a gurmán. Neřesti Antonína Dvořáka odhaluje Národní muzeum 

Nová výstava s názvem Hříšné radosti Antonína Dvořáka představí proslulého skladatele v jiném světle – jako člověka s běžnými vášněmi a nevinnými hříchy. V Muzeu Antonína Dvořáka bude k vidění do 1. dubna 2019.

Antonín Dvořák byl náruživý kuřák, hráč karetní hry darda a milovník dobrého jídla, upřednostňoval především českou kuchyni. S přáteli navštěvoval pražské restaurace a kavárny, na pivo chodil mimo jiné do hostince na Vysoké u Příbrami, kde měl své letní sídlo. Dardu hrával po večerech v kruhu rodiny a známých i v Americe, jak vzpomínal jeho zdejší přítel Josef J. Kovařík. Nikdy však nehráli o peníze, pouze o sirky či knoflíky.

Z českých jídel měl skladatel v mimořádné oblibě švestkové knedlíky, hovězí na šafránové omáčce i telecí řízek. Česká jídla si částečně dopřával i za pobytu v Americe. Během prvního roku však rodina chodívala na obědy do tzv. boarding house, kde se podávala místní kuchyně. „Polívka, maso pokaždé jiné, krocani, drůbež, moučná jídla, někdy i knedlíky a lívance (ale trochu jiné), kompot, sýr, káva, víno a pivo,“ popisoval Dvořák americkou gastronomii v dopise příteli Josefu Hlávkovi.

Co se týče Dvořákovy záliby v kouření, preferoval zejména dýmku, ale kouřil i doutníky a cigarety – ty si však dopřával doma pouze ve své pracovně. Stejně tak fajfku kouřil podle přání své manželky jen v hospodách nebo venku na zahradě.

 „Dvořák chodíval téměř denně do Pařížské kavárny naproti bytu Dvořákových v Žitné ulici. Často také zavítal do restaurace U Mahulíků v Myslíkově ulici, kde se scházela zábavná společnost hudebníků, jíž byl Dvořák jakýmsi protektorem. Do hostince U Zpěváčků v ulici Na Struze chodíval s kolegy na oblíbenou bramboračku po představení v Prozatímním divadle, kde působil v letech 1862–1871 v orchestru jako violista,“ upřesnila kurátorka výstavy Veronika Vejvodová.

Výstava představuje předměty ze skladatelovy osobní pozůstalosti, které tyto jeho vášně dokumentují, jako třeba dýmky, kuřácké špičky, pouzdro na doutníky, karty, kuželky, kuchyňské nádobí z jeho vily na Vysoké u Příbrami nebo kuchařskou knihu Terezie Liehmannové, jeho spolužačky a první lásky ze Zlonic. 

Foto: archiv NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Dvořákovo stříbrné pouzdro na doutníky. Zdroj: archiv NM
 

Mohlo by se ti líbit...

Národní muzeum – Muzeum... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!