Neplakej: elektrizující příběh o podvodu a posedlosti

Neplakej: elektrizující příběh o podvodu a posedlosti90%

Mary Kubica je autorkou bestsellerových knih Hodná holka a Andílek. Nakladatelství Omega nyní vydává její thrillerovou novinku Neplakej, která je napěchovaná posedlostí, podvody a schopností autorky udržet napětí až do samotného závěru.

Je neděle ráno, když Quinn zjistí, že její spolubydlící Ester Vaughanová není ve svém pokoji. Po několika hodinách strávených čekáním na svou nejlepší kamarádku se o ni začne bát. Policií je uklidňována - je to teprve několik hodin, co odešla z bytu v Chicagu, určitě není důvod k obavám. Quinn však cítí, že je něco špatně. Po její kamarádce zůstalo v pokoji otevřené okno a síť proti hmyzu byla sundaná. Kam mohla Ester zmizet? A proč se vůbec neozývá?

Kniha je rozdělena do dvou dějových linek, který spolu zdánlivě nesouvisejí. Až v závěru však čtenář zjistí, jak dokonalý smysl jejich spojení dává. První je vyprávěna z pohledu Quinn, která se rozhodne pátrat po své kamarádce na vlastní pěst. V jejím pokoji hledá jakékoliv stopy, které by ji mohly nasměřovat k tomu, kde se Ester právě nachází. V jejích věcech objeví několik zamilovaných dopisů adresovaných „miláčkovi“, které obrátí vzhůru nohama všechno, co o kamarádce věděla.

Je napsaný na stroji – což je typické pro pečlivou svatou Ester – podepsaný S láskou a pod tím jsou písmena E a V. S láskou EV. Ester Vaughanová.

Druhá dějová linka je psána z pohledu Alexe, číšníka v poklidné kavárně u jezera Michigen. Právě tam se jednoho dne zastaví tajemná dívka, která mladíka naprosto okouzlí.

Autorka v knize proti sobě postavila dva naprosto odlišné prototypy hlavních hrdinů. Zatímco Quinn je naivní mladá dívka, která vystudovala podprůměrnou vysokou školu a nepatří mezi ty nejchytřejší osoby, Alex žije bez matky, odmítl stipendium a místo studia se stará o svého otce, který už před lety propadl alkoholu. Právě odlišné charaktery obou postav dělají tuto knihu pestřejší a zajímavější.

Pozorovala jsem tě oknem. Stála jsem uprostřed ulice, neschovávala jsem se ve stínu ani za stromy. Sledovala jsem tě!

V porovnání s předcházejícími autorčinými počiny není tak jednoduché se do knihy Neplakej začíst. Děj se rozjíždí pomalu, místy je až těžkopádný a téměř nutí k přeskakování stránek. To se však nedá říct o druhé polovině knihy. Dostává najednou zajímavý spád, příběh postupně graduje a odložit jej je až nemožné. Mary Kubica v Neplakej uplatňuje svůj um dokonale si pohrát s myslí čtenáře, který až do samotného závěru netuší, jaké bude rozzuzlení knihy.

Počin Neplakej je plný zvratů a napětí, které Mary Kubica dokáže udržet od začátku až do konce. Knihu v České republice vydalo nakladatelství Omega, zakoupit si ji můžete v knihách Dobrovský.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!