Dubnové výstavy ve Slezsku: erotika Saudka i móda osmičkových roků

Dubnové výstavy ve Slezsku: erotika Saudka i móda osmičkových roků 

V dubnu můžete v Moravskoslezském kraji zhlédnout výstavu komiksových děl Káji Saudka, kterou hostí opavský Dům umění, či expozici zasvěcenou oděvům z let 1918 až 1988, již najdete ve Slezském zemském muzeu.

1. Erotika Káji Saudka

Průřez tvorbou „krále českého komiksu“ Káji Saudka včetně děl, za které byl tento umělec odsouzen do vězení, nabízí výstava v opavském Domě umění. K vidění budou i nikdy nezveřejněná díla, které si galerie zapůjčila ze soukromých sbírek. Dominantním prvek Saudkovy tvorby je erotický komiks, který tvoří základ výstavy s příznačným názvem 18+. Více zde.

2. Masožravky v muzeu

Dokážou hmyz nejenom lapit, ale také ho i strávit – řeč je o masožravých rostlinách, které jsou námětem výstavy v Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku. Kromě fotografií a informačních panelů si budou návštěvníci moci prohlédnout i samotné rostliny, třeba rosnatky, láčkovky či mucholapky. 4. dubna se zde navíc můžete zúčastnit přednášky o lovcích lebek na ostrově Borneo. Více zde.

3. Retro móda

Proměnlivost módních stylů v průběhu minulého století přibližuje výstava pojmenovaná Móda osmiček ve Slezském zemském muzeu v Opavě. Ukazuje také souvislosti mezi odíváním a tehdejší politickou atmosférou, hospodářským vývojem a kulturně-společenským děním. Přijďte se podívat na módní kousky z let 1918 až 1988, které muzeum získalo od široké veřejnosti. Více zde.

4. Akvarely Těšínska

Učitel, novinář a také amatérský výtvarník Jaroslav Zahradník zasvětil celý svůj život regionu Těšínska. Na výstavě v jablunkovské výstavní síni zhlédnete jeho cykly akvarelových kreseb těšínských lidových staveb, které jeho zájem jen potvrzují. Více zde.

5. Etablovaná architektka Odile Decq

Galerie výtvarného umění v Ostravě otevírá 6. dubna výstavu věnovanou renomované francouzské architektce Odile Decq, která neustále hledá nová urbanistická řešení. Tato významná umělkyně byla mimo jiné ověnčena prestižním oceněním Jane Drew Prize i cenou architektonického portálu společnosti Architizer. Více zde.

Foto: archiv Domu umění Opava

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!