7 tipů, jak strávit Velikonoce v hlavním městě

7 tipů, jak strávit Velikonoce v hlavním městě 

Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný… V Praze si jarní svátky můžete užít třeba během zdobení kraslic v Muzeu hlavního města Prahy, na jarmarku u Libeňského mostu nebo na pašijových hrách ve Zbraslavi.

1. Hravé Velikonoce

Přijďte si do Muzea hlavního města Prahy ozdobit své kraslice nejrůznějšími způsoby – třeba voskem, technikou drátkování nebo korálkování. V sobotu 31. března se zde naučíte také vyrobit píšťalku nebo uplést pomlázku. Kromě toho si prohlédnete vítězná díla ze soutěže o nejhezčí kraslici, do které se zapojili žáci základních škol, k vidění budou do 3. dubna. Více zde.

2. Sváteční tradice

Víte, proč se o Velikonocích nabarvují vajíčka, pletou pomlázky a proč tyto svátky vůbec slavíme? Odpověď vám nabízí sobotní akce v Letohrádku Kinských na Smíchově, kde vás čekají výtvarné dílny, zdobení kraslic i pletení pomlázek pod vedením lektorů. Těšit se můžete na vynášení Morany, taneční vystoupení dětského folklorního souboru či komentovanou prohlídku zdejší výstavy Venkov. Více zde.

3. Velikonoční jarmark

Pokud nemáte na Velikonoční pondělí žádný program, můžete zamířit do parku u Libeňského mostu. Chystá se tu velikonoční jarmark, na kterém si návštěvníci připomenou dávné zvyky a tradice pohanských Velikonoc. Zhlédnete také tradiční české a bavorské tance, děti se zase vyřádí ve výtvarné dílně. Vstupné je zdarma.

4. Řemeslníci na Hradě

Na náměstí svatého Jiří na Pražském hradě se až do poloviny dubna konají velikonoční trhy, kde se každý den můžete těšit na představení jiného tradičního řemesla. V akci uvidíte třeba kováře či dráteníka, ostatní návštěvníkům předvedou pletení pomlázek i předení ovčí vlny na kolovrátku. Více zde.

5. Zapomenuté zvyky

Jsou v dnešní době Velikonoce už přežitek? V holešovickém Lighthouse rozhodně ne. Přesvědčit se můžete o Velikonočním pondělí, kdy se zde studenti VOŠ CR pokusí o obnovu zapomenutých tradic a také připomenou, jak tento svátek oslavovali na břehu Vltavy pražští Němci. 

6. Pašijové hry

Velikonoce v pondělí 2. dubna nekončí, alespoň ne v zámeckém parku ve Zbraslavi, kde se v sobotu 14. a následně v sobotu 21. dubna uskuteční Lidové pašijové hry. Více než hodinové inscenace, na níž je dobrovolné vstupné, se zúčastní vícero známých herců – na scéně se objeví třeba Simona Postlerová, Lucie Žáčková nebo Radúz Mácha. 

7. Do kina na Máří Magdalénu

Pokud bude nevlídné počasí, můžete si Velikonoce užít třeba v kině na promítání filmu o Máří Magdaléně, která stála po Ježíšově boku až do jeho ukřižování. V hlavních rolích se představuje Rooney Mara a Joaquin Phoenix. Zajít si na tento snímek můžete do kina Atlas, Lucerna, Mat nebo Evald. Recenze filmu zde.

Foto: pixabay.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!