Dubnové výstavy v jižních Čechách: košická moderna i autorské šperky

Dubnové výstavy v jižních Čechách: košická moderna i autorské šperky 

Dubnové výstavy v Jihočeském kraji lákají na tvorbu košických umělců meziválečného období, kterou si zájemci mohou prohlédnout na zámku v Hluboké nad Vltavou, nebo na současné české šperkařství – představí ho prachatická galerie Neumannka.

1. Unos šperky!

V prachatické galerii Neumannka se 6. dubna otevře výstava skupiny UNOSTO, která se snaží propagovat české autorské šperky v tuzemsku i v zahraničí a také talentované umělce tohoto oboru. Skupina má za sebou řadu výstav a prezentací v České republice i v zahraničí. Více zde.

2. Košičtí umělci 20. let

Městské prostředí a jeho sociální rozměr – to bylo tematickým zaměřením košických umělců ve 20. letech minulého století. Toto slovenské město se v meziválečné době řadilo k centrům avantgardního umění, jakým byla třeba Paříž nebo německý Výmar. Významné výtvarníky tzv. košické moderny představuje výstava v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou. Více zde.

3. Skutečná archeologie

Co se vám vybaví pod pojmem archeologie? Výstava v Regionálním muzeu v Českém Krumlově, která startuje 3. dubna, se snaží tento vědní obor co nejvíce přiblížit laické veřejnosti a zbořit panující mýty či zkreslené představy o práci archeologa. Dozvíte se, jak skutečně probíhá archeologický výzkum, a prohlédnete si mimo jiné i nejnovější nálezy z Českokrumlovska. Více zde.

4. Jihočeská vesnice po 2. světové válce

Malebná vesnička Sedlo na samém jihu Čech nedaleko Nové Bystřice se návštěvníkům výstavy Bejvávalo v českobudějovickém Metropolu představí na sedmdesát let starých snímcích strakonického fotografa Františka Zemana, který oslaví 85. narozeniny. Fotografie budou k vidění do 20. dubna. Více zde.

5. Malba na porcelán

Prácheňské muzeum v Písku uspořádalo výstavu s názvem Helena a její přátelé, která ukáže tvorbu deseti umělců věnující se netradiční technice malby na porcelán. Návštěvníci tak poznají skupinu výtvarníků v čele s Helenou Schmaus Shoonerovou, jež se dala dohromady na sympoziu malby kobaltem pod glazuru na porcelán. Výstava potrvá do 22. dubna. Více zde.

Foto: Anton Jazsusch, Nirvána, 1922, Východoslovenská galerie. Zdroj: archiv AJG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!