Legendy světových muzikálů: Muzikáloví Bídníci bídou netrpí! Jsou nejdéle uváděnou hudební inscenací nejen na West Endu

Legendy světových muzikálů: Muzikáloví Bídníci bídou netrpí! Jsou nejdéle uváděnou hudební inscenací nejen na West Endu   

Když francouzský spisovatel Victor Hugo v roce 1862 dopisoval svůj slavný román Bídníci, nejspíš ho ani náhodou nenapadlo, že se bude jednoho dne muzikál na motivy jeho příběhu hrát po celém světě.

Dnes se s muzikálem Bídníci setkal již téměř každý. Ať už s celou inscenací, nebo jednotlivými písněmi. Světovou premiéru měl již v roce 1980 v Paříži. Tvůrcem hudby je Claude-Michel Schönberg, libreto na motivy slavného díla Victora Huga napsal Alain Boublil. Sláva muzikálu Les Misérables se roznesla za hranice Francie velmi rychle. Již v říjnu roku 1985 se Bídníci představili v Londýně, kde je mohou zájemci zhlédnout dodnes. Stali se tak nejdéle v kuse uváděným muzikálem na světě. 

Netrvalo dlouho a muzikálových Bídníků se dočkala rovněž newyorská Broadway. Své nastudování nabídly ale i další světové metropole. Mezi nimi nechybí třeba Tokio, Budapešť, Reykjavík, Oslo, Melbourne, Vídeň, Singapur či Bělehrad. A muzikál se samozřejmě nevyhnul ani Praze. Poprvé ho u nás vítá již v roce 1992 Divadlo Na Vinohradech. V hlavních rolích  tehdy vystupují Karel Černoch, Helena Vondráčková, Jiří Korn či Lucie Bílá. V roce 2003 se Bídníci do České republiky vrací, tentokrát v produkci Františka Janečka do GoJa Music Hall. O několik let později nabízí zcela nové nastudování Městské divadlo Brno. A naposledy se na pařížských barikádách v Praze bojuje v letech 2012 a 2013 spolu s Marianem Vojtkem, Danielem Hůlkou, Kateřinou Brožovou, Monikou Absolonovou či Pavlem Vítkem

Dnes už se tedy i v České republice najde jen málokdo, kdo by neznal příběh Jeana Valjeana odsouzeného na devatenáct let ke galejím za krádež chleba pro děti své sestry. Po propuštění se stává řádným občanem, byť stále bojujícím s cejchem zločince, což mu neváhá připomenout inspektor Javert, který po něm pátrá od dob propuštění. Valjeanův život opět obrátí naruby setkání s Fantine, která umírá na tuberkulózu, a jíž slíbí, že vychová její dceru Cosette jako vlastní. Po pár letech z roztomilého děvčátka vyrůstá krásná slečna, do níž se zamiluje mladý student Marius. V té době však začíná francouzská revoluce, Paříž zaplavují povstalecké barikády, na nichž umírá mnoho Pařížanů bojujících za svobodu své země.  

Muzikál Bídníci ale není neobyčejný jen svým poutavým příběhem. Objevují se v něm písně, které v mnoha zemích již doslova zlidověly. Kdo by neznal hity jako I Dreamed A Dream, On My Own, One Day More či Do You Hear The People Sing? I ony jsou tím, co na muzikál diváky táhne znovu a znovu. I díky nim je inscenace i po více než 30 letech na londýnské scéně stále velmi žádaným zbožím. A nedá se předpokládat, že by měla jeho úspěšná šňůra během několika následujících let skončit. Jeho popularitu se v Londýně v současné divadelní sezóně snaží udržet herci a zpěváci, jako jsou Killian Donnelly, David Thaxton, Carley Stenson či Karis Jack

Na úspěch muzikálu v roce 2012 navázal filmovou adaptací režisér Tom Hooper, který se pokusil přenést příběh i s písněmi na filmová plátna. Ve snímku rozzpíval herce, jako jsou Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried či Eddie Redmayne. A i tento ‘zfilmovaný muzikál' si získal velkou oblibu. Obdržel tři Oscary, tři Zlaté glóby a čtyři ceny BAFTA.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!