Na pohled krásný Králíček Petr má snad až moc velkou oblibu v násilí

Na pohled krásný Králíček Petr má snad až moc velkou oblibu v násilí60%

Králíček Petr letos v knižní podobě slaví 125 let, během kterých dokázal okouzlit tisíce dětí po celém světě. Na filmovém plátně je ale úplný nováček, který umí klamat tělem. Na pohled vypadá jako nejroztomilejší plyšová hračka světa, ale občas předvádí scény, za které by se nemusel stydět ani Ethan Hunt z Mission Impossible. Otázkou je, jestli tohle ještě (nebo snad už?) patří do filmů pro děti.

Kdo by od Králíčka Petra čekal, že bude jen pohopkávat po louce jako v Disneyho Sněhurce nebo že bude stejně ustrašený z každé lišky jako strážnice Hopkavá ze Zootropolis a nebo že bude chrnět v klobouku jako Bob a Bobek, ten by se šeredně pletl. Králíček Petr pohopkává po farmě nerudného dědy McGregora, kde mu krade zeleninu s mrštností Ethana Hunta, z lišek si dělá srandu a spí v pořádné králíčí noře pod stromem se svými sourozenci, které učí samé špatnosti. Jeho sladký život ale zmizí jako mávnutím proutku, když starý pan McGregor zemře a na jeho místo se nastěhuje jeho synovec. Ten se snaží vyhnat králíky, jak starým způsobem (krumpáčem), tak moderním (elektrickými ohradníky nebo výbušninami).

Už nestačí roztomilý králíček?

A tady se objevuje největší vada na kráse téhle dětské pohádky. Králíček Petr nemá problém s tím někomu ublížit nebo ho dokonce zabít. (Dokonce se raduje z toho, že pan McGregor zemře.) Možná to prostě tvůrci trochu přehnali, aby závěrečné ponaučení opravdu vyznělo a aby do filmu dostali pár vtipných scén. Otázkou ale je, jestli už nejsme v době, kdy králíček s mrkvičkou už v pohádce nikoho neohromí a je potřeba, aby z něj byl lstivý záškodník.

Agresivita navíc ostře kontrastuje s povedenou animací. Králíci působí jako živí, leskne se jim kožíšek i oči, při skocích se jim pohybují svaly přesně jako živým králíkům a navíc jsou neuvěřitelně roztomilí. Stejně přirozeně vypadají i ostatní zvířata. 

Ke zdařilé animaci se navíc přidává i celkem zajímavá dějová zápletka. Mladý McGregor se totiž zamiluje do své sousedky Bei, která ale králíčky miluje a dokonce je i kreslí. (Nenásilný odkaz k autorce příběhu o králíčku Petrovi spisovatelce a ilustrátorce Beatrix Potterové, která také velmi ráda malovala přírodu.) Na králíky se proto snaží si zvyknout, ale Petr s ním nepřestává zápasit, až ho vyžene. Bea je ale zklamaná, a tak chce opustit vesnici, to ale Petr nesmí připustit - bude muset mladého McGregora přivést z Londýna zpět. Příběh, který je natolik akční a zajímavý, že v něm agresivita opravdu působí přebytečně.

Méně je více

U Králíčka Petra se tedy rozhodně diváci nebudou nudit, naopak se jejich pozornost snaží strhnout snad až moc věcí najednou. Někdy příběh nabitý akcí nebo roztomilý hopkající králíček, jindy výbuchy a také dobře načasované vtipy. Králíček Petr je přecpaný tím, co dnes diváci od snímků očekavájí. U dětského filmu by ale možná bylo na místě držet se hesla "méně je více", aby diváci neměli po skončení pocit, že odcházejí z nejnovějšího akčňáku s Liamem Neesonem.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Králíček Petr

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!