Ceny Thálie: Grossovou a Bílou porazila Hasprová, zabodoval i Rocky

Ceny Thálie: Grossovou a Bílou porazila Hasprová, zabodoval i Rocky 

Divadelní ceny Thálie znají své výherce. Po roce tak Herecká asociace v sobotu 24. března opět ocenila ty nejlepší herce, zpěváky i tanečníky. Tentokrát s novým moderátorem a v novém kabátě.

Největší pozornost se jako vždy upírala k muzikálovým i činoherním kategoriím. Mezi herečkami v muzikálech mohly uspět Natálie Grossová za inscenaci Ples upírů i Lucie Bílá za svou roli v Sestře v akci. Nakonec jim 'skvostnou vázu’, jak cenu Thálie nazval Miroslav Švejda oceněný za celoživotní mistrovství v opeře, vyfoukla slovenská herečka a zpěvačka Katarína Hasprová. V mužské kategorii pak bodoval Peter Pecha za roli v muzikálu Rocky.  

V činoherní kategorii se pak Thálie dočkal Daniel Bambas za výkon v inscenaci Krás(k)a na scéně Městského divadla Mladá Boleslav a Tereza Dočkalová, která ztvárnila hlavní roli ve hře Divadla pod Palmovkou Nora (Domeček pro panenky). Operní Thálii si odnesli Svatopluk Sem a Maida Hundeling, baletní kategorii ovládli Nikola Márová a Ondřej Vinklát. Ceny za celoživotní mistrovství si kromě zmiňovaného Miroslava Švejdy odnesli i Richard Böhm, Jiří Korn a Petr Kostka. Nejlepším mladým umělcem byl vyhlášen ‘ostravský' Ivan Dejmal. Cenu za šíření divadelního umění v televizi převzal František Filip a ocenění za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění Jiří Srnec.

Ceny Thálie se letos uskutečnily v novém kabátě. Dřívějšího moderátora Antonína Procházku vystřídal Václav Moravec. Obnovou prošla také scéna, kde již nemusí sedět nominovaní po celou dobu přenosu, i medailonky nominovaných, které nově kompletně představují jejich kolegové ‘z branže'. I přes několik vtipných momentů, o nichž se většinou postarali sami ocenění, však slavnostní předávání cen zůstávalo mdlé a nudné. Téměř dvouhodinová show v Národním divadle stále postrádá jakoukoliv zajímavou myšlenku, na níž by bylo možné přenos postavit. 

Thálie zůstávají nadále přehlídkou nejen umělců, ale i obchodních partnerů. Při předávání cen jednotlivým vítězům dostávají právě zástupci ‘spřátelených’ společností daleko více prostoru než samotní divadelníci. Oslava divadelního umění se i kvůli tomu nemůže posunout o úroveň výše. Proč se ocenění popohání, aby zvládli své děkovné řeči co nejrychleji, zatímco se moderátor bezstarostně vybavuje se zástupcem jednoho z partnerů o střeše Národního divadla? Člověk pak v duchu tleská vystoupení oceněného Jiřího Srnce, který hodil všechna pravidla za hlavu a celý slavnostní večer si svou dlouhou ale vtipnou řečí strhl pro sebe. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo nabízí i další akce

Místo konání: Národní divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!