Svět knihy jako oslava komiksu. Poprvé se s českými čtenáři setká Alejandro Jodorowsky

Svět knihy jako oslava komiksu. Poprvé se s českými čtenáři setká Alejandro Jodorowsky  

Organizátoři mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy chtějí během letošního ročníku ukázat, že komiks už dávno není jen žánr pro děti.

“Komiks je žánr, který vyjadřuje věci jinak - a někdy i lépe - než klasická literatura,” vysvětluje volbu tématu ředitel Světa knihy Radovan Auer. Fanoušky komiksové tvorby se mají ve dnech od 10. do 13. května tudíž skutečně na co těšit! Díky Světu knihy se budou moci setkat s autory komiksů, jako jsou Jaromír 99, Karel Jerie, Nikkarin, Vojtěch Mašek, Lucie Lomová, Pavel Čech či Jaroslav Němeček, autor Čtyřlístku. Chybět nebudou ani hosté ze zahraničí. Dorazí třeba silná delegace německy mluvících autorů v čele s Reinhardem Kleistem. Dorazí i Francouzka Catel Muller i Kati Närhi z Finska. 

Hlavním hostem Světa knihy se ale stane chilsko-francouzský legendární filmový a komiksový tvůrce Alejandro Jodorowsky. “Je hvězda a také mystický umělec. Je to čest, že přijal naše pozvání setkat se poprvé s českými čtenáři,” představuje avantgardního umělce dramaturg festivalu Guillaume Basset. Jodorowsky je ve své tvorbě ovlivněn surrealismem a zájmem o mystično, které reflektuje rovněž ve své vlastní terapeutické nauce - psychomagii. 

Díky Světu knihy vznikne v Průmyslovém paláci na Výstavišti v Holešovicích komiksová zóna, která zahrne dva programové sály i specializovaný obchod. Veletrh tak připomene pomyslných 170 let domácího komiksu. Klíčovou roli budou hrát dva projekty. Prvním jsou 80. narozeniny od vzniku Rychlých šípů. Při této příležitosti se současní autoři pustili do remaku tohoto legendárního díla. Druhým tématem je ‘Převratné 20. století’, v rámci něhož jsou komiksově zpracovávány vzpomínky pamětníků v rámci projektu Paměť národa. Připraveny budou také besedy věnované fenoménu manga, erotice v komiksu či pozapomenutému kreslenému seriálu o Punťovi.  

Předprodej vstupenek na 24. ročník Světa knihy odstartuje 4. dubna na oficiálních stránkách akce.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Výstaviště Holešovice -... nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!