Gulliverovy cesty aneb cesta zmaru a utrpení

Gulliverovy cesty aneb cesta zmaru a utrpení40%

Od nového filmu Roba Lettermana (Příběh žraloka) s  Jackem Blackem (Škola Rocku) v hlavní roli Gullivera jsem toho moc nečekal a bohužel jsem se také ničeho nedočkal. Kdo od Gulliverovy cesty čeká pohádku, vtip, legraci a povedenou 3D akci, ani nemusí číst dále. Pro vás ostatní se pokusím Gulliverovy cesty v 3D co možná nejlépe přiblížit.

Nečetli jste pohádky Jonathana Swifta, neviděli španělskou verzi Gulliverových cest, tak vás moderní rodinné zpracování asi neurazí. Klasikové však budou neskutečně trpět.

Lemuel Gulliver v podání Jacka Blacka žije obyčejný život typického loosera, který roky pouze třídí poštu v redakci newyorských novin a tajně miluje editorku Darcy (Amanda Peet). Gulliver se podfukem dostane ke své šanci napsat článek o Bermudském trojúhelníku a tím u Darcy zabodovat. Cestou k Bermudskému trojúhelníku však ztroskotá a dostane se do země Liliputánů. Tady prožívá šťastné i nelehké chvíle. Spřátelí se s Horatiem (Jason Segel), kterému pomůže v námluvách princezny (Emily Blunt), odvrátí útok znepřátelené země Blefusciánů a stane se obřím miláčkem. Jak už to tak bývá, Gullivera nakonec převálcuje spousta smyšlených povídaček, které si v zemi Liliputánů o sobě navymýšlí. Kromě toho, že ztratí veškerou přízeň se navíc  Liliputáni ocitnou ve velkém nebezpečí. Nezbývá, než se pokusit vše napravit. Tolik k jednoduchému a milionkrát ohranému ději.

Jak to funguje na plátně? Hrozně! Námět sám o sobě nabízel mnoho možností, jak ho uchopit, kde přitlačit a kde ubrat. Bohužel režisér Rob Letterman to všechno tak nějak obrátil. Scény, které mohly být vtipné, nejsou a tam, kde se nějaké náznaky objevují, je ihned přebíjí příběh. Přitom přenesení současnosti do Liliputánskéh království nabízelo mnohem více. Když už se do příběhu dostal iPhone, New Yorkský Manhattan, Transformeři a nespočet reklam a hlášek ze současnosti, proč je do příběhu nezakomponovat lépe? Vždyť s klasickou pohádkou Jonathana Swifta měl film shodný stejně jen název.

Je škoda vidět na plátně tento patvar. Není to komedie, není to pohádka. Je to směsice poslepovaných hlášek a narážek z více či méně známých filmů obalená neskutečně nudným a zdlouhavým příběhem. Jack Black se snaží asi jako ve všech svých předchozích filmech, ale jeho vrcholem je přiblížení se výkonu ze Školy Rocku. Snad jedinou hereckou výjimkou a světlým bodem je Chris O'Down, který alespoň zahrál!

A jak je to s tím 3D? Ano Gulliverovy cesty, jak jsem se již zmínil, se promítají v 3D. To, že za vizuálními efekty stojí WETA Digital, která získala Oscary za práci na snímcích Avatar či Pán prstenů, však film samotný nezachrání. Tohle pozlátko totiž trpkou chuť Gulliverových cest nepřebije, ba co hůř, kvůli promítání v 3D a myšlence, že tento film zapůsobí alespoň na děti, se vysílá dabovaně. A právě kvůli otřesnému dabingu tak divák přijde i o těch pár hlášek, které mohly toto utrpení alespoň trochu zmírnit.

Názor informuji.cz: 40%

Kdy a kde dávají film: Gulliverovy cesty

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: , ,

Kdy a kde dávají film:

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!