Světový den vody zpřístupní hráze přehrad, zdymadla i čistírny odpadních vod

Světový den vody zpřístupní hráze přehrad, zdymadla i čistírny odpadních vod 

Světový den vody připadá každoročně na 22. března. Ačkoliv letos toto datum vychází na pátek, většina oslav proběhne až o následujícím víkendu 23. a 24. března. Po celé České republice na vás čekají prohlídky jinak běžně nepřístupných míst spojených s vodou - vnitřních prostor přehrad, čistíren odpadních vod, zdymadel, či vodohospodářských laboratoří.

Stará čistírna odpadních vod Praha

Stará čistírna odpadních vod v Praze – Bubenči přichystala na sobotu 23. března prohlídky svého historického areálu s výkladem i bohatým doprovodným programem. V rámci komentované prohlídky se můžete těšit na plavbu na prámu v podzemní usazovací nádrži, či ukázku funkčního parního stroje z roku 1903. Připraveny jsou i jištěné výstupy na komín, výuková hra Obnova soužití s řekou pro děti i dospělé, pokusy v chemické laboratoři, výtvarná dílna, malování na obličej a povídání o parních strojích. Rezervaci prohlídky na konkrétní čas můžete vytvořit zde. Jednotné vstupné činí 200 korun, výstupy na komín se platí zvlášť.

Muzeum pražského vodárenství

Po celý víkend 23. a 24. března budete moci v rámci oslav Světového dne vody zdarma navštívit i Muzeum pražského vodárenství v Podolské vodárně, kde na vás letos čeká i nový model současných filtrů. Otevřeno bude po oba dny od 9:30 do 16:30. V sobotu v 16 hodin se navíc v čerpací hale vodárny uskuteční přednáška hydrogeologa Zbyňka Hrkala na téma Nedostatek vody a jeho řešení, na kterou je však nutná rezervace.

Přehrady v povodí Labe

Povodí Labe zve všechny zájemce na dny otevřených dveří na svých přehradách. V sobotu 23. března můžete od 9 do 16 hodin zavítat na VD Mšeno v Jablonci nad Nisou. Poslední prohlídka se uskuteční v 15:30, sraz je pod hrází u vstupního domečku do štoly. Ve stejný den můžete navštívit i VD Rozkoš, kde prohlídky proběhnou v každou celou hodinu od 10 do 15 hodin. Sraz bude u infotabule nedaleko parkoviště u hráze. V sobotu 6. dubna se vydejte na VD Pařížov, kde rovněž v každou celou hodinu od 9 do 14 hodin začnou prohlídky s výkladem. Sraz je u brány do objektu.

Stará čistírna odpadních vod Praha - Bubeneč. Foto: Andrea Morkusová

Zdymadla v povodí Labe

Povodí Labe připravilo pro letošek i dny otevřených dveří na zdymadlech. 23. března se můžete vydat na VD Pardubice, VD Poděbrady, VD Brandýs nad Labem, VD Roudnice nad Labem a VD Střekov. Prohlídky začínají u vstupů do objektů mezi 10 a 16 hodinou. Ve stejný den i čas můžete v Roudnici nad Labem podniknout plavbu inspekčním plavidlem. Ta se o dva dny dříve (čtvrtek 21. března 2019, 10 - 16 hod.) uskuteční i v Brandýse nad Labem.

Povodí Vltavy

Rovněž v sobotu 23. března zve Povodí Vltavy všechny zájemce na jubilejní 20. ročník Dne otevřených dveří vodohospodářských laboratoří závodu Berounka v Plzni. Mezi 9. a 14. hodinou si budete moci prohlédnout zdejší laboratoře, poslechnout zajímavé přednášky, či si nechat otestovat donesenou vodu. Pro děti jsou připraveny zábavné hry a soutěže. Jednotlivé cykly chemických pokusů začínají v 10, 11, 12 a 13 hodin, vstup je zdarma.

Povodí Moravy

V sobotu 23. března se uskuteční prohlídky s průvodcem i na přehradách Horní Bečva, Slušovice a Letovice. Povodí Moravy tak umožní zájemcům nahlédnou do vnitřních prostor přehrad, které nejsou běžně přístupné. Sraz účastníků prohlídek VD Horní Bečva a VD Letovice je na hrázi, ve Slušovicích počkejte na asfaltové komunikaci u domku hrázného. Prohlídka zde bude probíhat na koruně hráze, v odběrné věži a ve strojovně spodních výpustí. Začíná se vždy v celou hodinu v čase od 9 do 14 hodin.

Povodí Odry

Tradičním Dnem otevřených dveří oslaví Světový den vody i Povodí Odry. Prohlédnout si můžete běžně nepřístupná vodní díla Slezská Harta, Kružberk, Šance, Morávka, Žermanice a vodohospodářský dispečink a laboratoře státního podniku Povodí Odry v Ostravě (Varenská 49). Stane se tak opět v sobotu 23. března v době od 9 do 15 hodin, poslední vstup bude umožněn ve 14:30. Pro děti jsou připraveny drobné dárky.

VD Morávka. Foto: Serych, Public Domain

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!