Odstartoval Design Shaker. Umělec Jurečka zde předvede sochu T. G. Masaryka z gramofonových desek

Odstartoval Design Shaker. Umělec Jurečka zde předvede sochu T. G. Masaryka z gramofonových desek 

Sedmý ročník přehlídky současného českého i zahraničního designu hostí letňanské výstaviště PVA Expo Praha od 22. do 25. března. Design Shaker, jehož partnerem je Informuji.cz, poskytl naší redakci exkluzivní rozhovor s designérem Ivanem Jurečkou, který pro přehlídku vytvořil netradiční 3D objekt.

Ivan Jurečka pro letošní ročník vyrobil skulpturu s podobiznou prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Stejně jako ve svých předešlých dílech, kdy vyřezával obrazy a grafiky, použil omšelé gramofonové desky.

Proč jste si za svůj objekt zvolil právě T. G. Masaryka?

Myslím, že každý máme své „aktuální“ téma. Pro mě je to třeba i otázka vytváření kultu osobnosti. Otázka idealizace a s ní i de-idealizace. Kdo je osobnost? Proč a čím se jí kdo stává? Je osobností na dobu určitou? Je to otázka jednoho rozhodnutí? Je jedno, jestli dobrého, nebo špatného? Špatného či dobrého pro koho? Ale je pravda, že tím, že jsem Slovák, mě to letošní rok hodně táhle k Masarykovi a k roku 1918.

Co vás přivedlo k vytvoření 3D objektu?

Je pravda, že se většinou věnuju tvorbě 2D věcí. Mám během roku hodně akcí a 2D záležitosti jsou jednodušší na přesuny. Ale pokud mám možnost někde vystavit něco většího a na delší dobu, první mě napadají 3D objekty.

Jakou techniku jste použil?

Z vinylových LP gramodesek se tepelným tvarováním vytvoří slupka do podoby TGM. Je to náročné popsat, ale každá vrstva, každá část se musí zvlášť nahřívat a tvarovat...

Budou na přehlídce k vidění i vaše další objekty?

Popravdě tato busta byla vytvořena zejména pro Design Shaker. Slíbil jsem, že něco vymyslím, že to bude socha a nějak mi došly výmluvy, tak jsem vymyslel toto. Uvidíme. Na něčem budu během přehlídky určitě pracovat, ale co to bude? Nechte se překvapit.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv Design ShakerFoto: archiv Design Shaker
 

Mohlo by se ti líbit...

PVA Expo Praha nabízí i další akce

Místo konání: PVA Expo Praha

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!