Hrady a zámky se probouzejí ze zimního spánku a lákají na speciální velikonoční program

Hrady a zámky se probouzejí ze zimního spánku a lákají na speciální velikonoční program 

I když to tak venku možná nevypadá, jaro je konečně tady! A spolu s ním se po zimě otevírají i brány hradů a zámků, které pro návštěvníky přichystaly tradiční i netradiční velikonoční oslavy. Podívejte se na naše tipy a vybírejte!

Velikonoční prázdniny s draky

Hrad a zámek Staré Hrady láká po celé velikonoční svátky na zábavu, hry, soutěže a překvapení pro děti i dospělé. Od pátku do pondělí vás na jeho nádvoří čekají krásné princezny, veselé čarodějnice a rozpustilé čarocezny a čertenice. Ochutnáte i jejich sváteční utrejchy, lektvary a další dobroty. Pro každé dítko je navíc připravena čokoládová odměna. Pokud navštívíte i prohlídkové okruhy Do pohádek čaroděje Archibalda I. zjistíte, jak slaví jarní svátky vodníci, obři, draci a jak čerti v čertovské domácnosti. Na hradě Vás čeká i svátečně naladěný dračí král Rozumbraďák XVI. a pestrobarevná dračí vejce. Nezapomeňte na pohádkové půdě zkontrolovat, jak pečlivě starohradské čarodějnice provedly jarní úklid. 31. března zde můžete navštívit i slavnosti vína, čokolády a medoviny, kde ochutnáte například místní Drakuládu.

Velikonoce u Thurn-Taxisů

Svátky jara letos na zámku Loučeň oslaví celá knížecí rodina, která pozvala na zámek i milé velikonoční hosty. Po celou Bílou sobotu se můžete těšit na zámeckou slavnost spojenou s řehtačkovým průvodem, vynášením Morany, pomlázkou a velikonočními dobrotami. Dojde i na otevírání zámecké studánky Dobrá voda. Po celý den jsou přichystané prohlídky velikonočně vyzdobeným zámkem zaměřené na svátky jara na knížecím dvoře. Na Velký pátek vyjeví navíc všem statečným dětem sklepení loučeňského zámku své tajemství! Společně s Bílou Paní se v tento den mohou vydat na večerní prohlídku zámku Loučeň při svíčkách. Kdo prokáže dost odvahy, získá sladkou odměnu a bude vyznamenán Řádem taxisovského jezevce.

Pečené dobroty i zamilovaný Ježidědek

Zámek Žleby zve o velikonočním prodlouženém víkendu na netradiční prohlídky plné velikonoční tematiky, ochutnávek pečených dobrot, jarních dekorací a netradičních setkání s krásnou vílou či zamilovaným Ježidědkem. Trasa prohlídky je speciální a nekopíruje žádný z běžných prohlídkových okruhů. Doporučujeme rezervaci předem. Od Velkého pátku až po Velikonoční pondělí na vás na zámku budou čekat i řemeslníci a obchodníci z nejrůznějších koutů naší vlasti, zaslechnete tóny potulných hudebníků, nebudou chybět sokolníci, klaun, odpolední pohádka či drezura pštrosů. Pštrosice Pepína a pštros Eman se na vás už nedočkavě těší.

Hudba na dvoře posledních Rožmberků

Chtěli byste si raději o Velikonocích poslechnout nějaký zajímavý koncert? Pak vyražte v neděli 1. dubna v 19:30 do Schwarzenberského sálu Státního zámku Třeboň. Těší se na vás vokální soubor Dyškanti, vstupné 120/80 Kč. O víkendu budou otevřeny i zámecké prohlídkové okruhy a Schwarzenberská hrobka.

Knížecí Velikonoce

Celodenní velikonoční programy na svém I. nádvoří nabízí i Státní hrad Křivoklát. Prohlédnete si širokou nabídku zboží na velikonočním jarmarku, ochutnáte spoustu dobrot a poslechnete si folklórní soubory a kapelu Klamovka. Děti zabaví loutkové divadlo Rolnička či písničky Gábiny a Katky. O zábavu všech se postarají i další účinkující, například Divadélko z pytlíčku či kejklíři Vojta Vrtek a Thomas Lupino. Nechcete-li si nechat ujít specializovanou prohlídku interiérů hradu s knížecí rodinou Fürstenberků, zapište si do kalendáře sobotu 31. 3. a neděli 1. 4. 2018 od 14:30 hodin. Jelikož si letos připomínáme 100 let od založení Československa, bude po oba dny do programu oslav zařazena i prvorepubliková módní přehlídka ve 13 hodin. Na tradiční křivoklátské vítání jara se můžete v sobotu 31. 3. a v neděli 1. 4. svézt i parním vlakem taženým lokomotivou Šlechtična.

Víno, hudba, zpěv

Přesně takové budou Velikonoce na zámku Valtice. Kromě hlavního prohlídkového okruhu a okruhu Cesta zákulisím barokního divadla se můžete těšit na výstavu obřích velikonočních kraslic, stánky s občerstvením a vínem v předzámčí i na vnitřním nádvoří, živá zvířata ze ZOO Hodonín v zámeckém příkopu, jízdy kočárem, cimbálovou muziku Kapuráci a Musica Moravica, koncert Virtuosi di Mikulov v zámecké kapli a další bohatý program. Otevřou se i proslulé vinné sklepy Valtice.

Vzhůru do Bubákova a Pohádkova

Na již osmý ročník velikonočních oslav láká zámek Potštejn. Pokud se nebojíte, zavítejte se svými dětmi do zámeckého sklepení Bubákov vyprávějícím příběh o potštejnské minulosti plné tajemných duchů. A kdo ví? Třeba najdete i ukrytý poklad! Pro nejmenší návštěvníky již od jednoho roku je nachystána expozice Pohádkov. Jarně vyzdobený zámek se návštěvníkům otevře 31. března v 10 hodin a velikonoční radovánky budou pokračovat až do 17 hodin. Děti mohou soutěžit, poznávat velikonoční zvyky a tradice, pobaví je velikonoční maskoti a živá zvířátka. Program pro děti začíná v 11, 13 a 15 hodin, v případě zájmu i v 16:30 hodin.

Splašená vejce

Umíte si představit bezmála tisíc vajec různých velikostí i barev umístěných v roztodivných kombinacích v interiérech prohlídkové trasy Adamova stavení? Že ne? Pak si určitě nenechte ujít velikonoční prohlídky Státního hradu a zámku Jindřichův Hradec. Kromě vajíček na vás čekají i květinové vazby. Od 30. 3. do 2. 4. je možné navštívit tzv. Adamovo stavení bez vedených prohlídek, průvodci však budou na místě k dispozici pro případné dotazy. Splašená vejce zůstanou v Jindřichově Hradci až do 15. dubna.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!