Průřez tvorbou sochaře Vladimíra Škody nabídnou dvě pražské galerie

Průřez tvorbou sochaře Vladimíra Škody nabídnou dvě pražské galerie 

Dílo polozapomenutého českého sochaře Vladimíra Škoda, který od roku 1968 působí ve Francii, představí od 20. března Museum Kampa a následně od 28. března Trojský zámek v Praze.

Výstava v Museu Kampa nese název podle prvního spisu astronoma Johannese Keplera – Mysterium Cosmographicum neboli Tajemství vesmíru. Kepler vložil mezi šest tehdy známých planet pět platonských těles, dokonalých mnohostěnů, vnímaných už od antiky jako posvátná geometrie. Další významné Keplerovo dílo Harmonices MundiHarmonie světů se stalo základem a dalo jméno paralelní výstavě sochaře Škody v Galerii hlavního města Prahy (GHMP) v Zámku Troja.

Latinské citace si Vladimír Škoda zvolil právě proto, že nejsou ani anglické, ani francouzské, ale odkazují ke společné vrstvě poznání, kterou současnost zahaluje tajemstvím. Ztrácíme totiž kontinuitu se vzdělaností, která náš svět utvářela,“ uvedla kurátorka výstavy Martina Vítková.

Výstava v Museu Kampa se člení na tři okruhy podle odlišných náhledů na vesmír. Je tu nezměrný a nekonečný vesmír Giordana Bruna, zlatý řez – božská proporce Lucy Pacioliho a vesmír plný frekvenční a vibrující energie Nikoly Tesly. Škoda se přes meteoritické tvary dostal k dokonalému tvaru koule, která zastupuje celek vesmíru, jednotlivá vesmírná tělesa i ideální tělesa platonská.

Zabýval se také myšlenkou kyvadla, rovnováhy, spirály a sféry. Později se jeho pozornost soustředila na vibrující, otáčející se nebo konkávní zrcadla. Zrcadlo může být bránou do jiné dimenze, vytvořit iluzivní prostor plný hádanek na téma paralelního času a prostoru. Zrcadlo je také odrazovou plochou etickou – žijeme tak, abychom se na sebe mohli beze strachu podívat do zrcadla,“ dodala Vítková.

Společný projekt Musea Kampa a GHMP si klade za cíl shrnout základní linie Škodova díla. V zámku Troja jeho práce z chladných kovových materiálů, zejména pak z oceli a nerezu, povedou dialog se zdejší bohatou strukturou barokní výzdoby i přírodní scenérie v zahradách.

Foto: archiv GHMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv Museum Kampa
 

Mohlo by se ti líbit...

Museum Kampa nabízí i další akce

Místo konání: Museum Kampa

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!