Retrospektivní výstava navrátila Josefa Koudelku do českých galerií

Retrospektivní výstava navrátila Josefa Koudelku do českých galerií 

Josef Koudelka, jeden z nejslavnějších českých fotografů, který zároveň patří mezi světové špičky v oboru, ve čtvrtek 22. března zahájí svou výstavu s názvem Návraty v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze.

Byl u invaze vojsk Varšavské smlouvy do Prahy, je členem fotografické skupiny Magnum Photos, získal řadu ocenění, nejen v Česku, ale i v zahraničí, a za sebou má také nespočet výstav. Josef Koudelka je tedy bezpochyby nejvýznamnějším českým fotografem 20. století a od 22. března až do 23. září můžeme v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze zhlédnout průřez jeho dosavadní fotografickou tvorbou. Autor se rozhodl věnovat 350 fotografií své rodné zemi, které budou v expozici k vidění. Uměleckoprůmyslové museum se tak stává místem s nejrozsáhlejší sbírkou tohoto světoznámého fotografa.

Součástí expozice a sbírky jsou i fotografie některých známých cyklů. Návštěvníci tak mohou vidět fotografie z proslulé série Cikáni, Exily či Experimenty. Nechybí ani historicky významné snímky z cyklu Invaze 68. Některé ze snímků budou veřejně prezentovány vůbec poprvé a jedná se tak o unikátní galerijní počin.

Souběžně s expozicí Návraty probíhá retrospektivní výstava Koudelka: De-creazione ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze. Stejnojmenný soubor fotografií Koudelka vytvořil pro první prezentaci Svaté stolice na 55. Bienále v Benátkách v roce 2013. Josef Koudelka byl osloven společně s dalšími umělci vatikánskými muzei a jejich úkolem bylo ztvárnit tři témata inspirovaná knihou Genesis: Creazione, De-creazione a Ri-creazione. Fotograf se rozhodl podívat se na téma skrze zobrazení nevratných zásahů člověka do krajiny. Sekvence osmnácti velkoformátových fotografií zobrazuje zásahy času do lidské historie a životního prostředí, přírodní katastrofy, válečné konflikty a přírodu ve spojení s industriálním světem. Všechna tato témata se spojují do jedné myšlenky destrukce prostředí, ve kterém žijeme. „Stejně tak jako existuje zločin proti lidskosti, existuje i zločin proti krajině. Není důležité, čím je tento zločin obhajován, a jak je nazýván. Lidé se mohou bránit, ale krajina ne,“ říká Josef Koudelka, který se této problematice věnuje téměř třicet let, během kterých ji shrnul v dosud patnácti publikacích. Výstava je zdarma přístupná denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin.

Josef Koudelka je známý zejména pro dokumentární fotografie invaze vojsk Varšavské smlouvy do Prahy. Tyto snímky původně publikoval anonymně, později za ně dostal Zlatou medaili Roberta Capy. Fotografie byly distribuovány agenturou Magnum Photos. V roce 1970 získal azyl ve Velké Británii, jezdil po Evropě a fotografoval své nejslavnější cykly. Do České republiky se vrátil po dvaceti letech exilu. V roce 2003 byl oceněn jako osobnost roku české fotografie. V současné době žije stále ve Francii, kam se v roce 1980 přestěhoval. Věnuje se zejména fotografováním scenérií a dokumentováním evropské krajiny.

Foto: Josef Koudelka, archiv UPM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!