Pojďme si promluvit o inscenaci Pusťte Donnu k maturitě!

Pojďme si promluvit o inscenaci Pusťte Donnu k maturitě!90%

Hořkosladkou vzpomínku na 90. léta přináší autorská novinka Studia Palm Off Pusťte Donnu k maturitě! v režii divadla F. X. Kalby, tedy „tvůrčí skupiny“ kolem Tomáše Dianišky.

Většina z nás nostalgicky vzpomíná na dobu svého dětství a dospívání, kdy byl svět tak nějak hezčí, život zábavnější a tráva zelenější. Přesto existují šťastlivci, kteří měli tu čest výrůstat v období opravdu výjimečném a neopakovatelném. Šťastlivci, kteří od studentů z West Beverly High vědí, že o problému si je třeba promluvit, díky skupině Lunetic chápou pravou podstatu Oidipovského komplexu a jejich ostré a nekompromisní názory vybrousily texty kapely Chaozz. Ano, jsme to my, odchovanci let devadesátých, kdy se svoboda zdála bezbřehá, možnosti neomezené a Orlická přehrada bezedná.

Není divu, že do tohoto období podivné estetiky zabrousil i „pamětník“, herec, dramatik a režisér Tomáš Dianiška se svými kolegy z Divadla F. X. Kalby (původně odnož libereckého Divadla F. X. Šaldy, v současné době působící v rámci Divadla Pod Palmovkou). Dianiška se ve své tvorbě do „devadesátek“ už jednou vypravil na scéně A studia Rubín s komedií House of love 2: Návrat hezkých hochů v režii Jana Friče. Tehdy se však soustřeďoval na téma neméně závažné, a sice chlapecké kapely. Pár „boybandových reálií“ si odtud vypůjčil i do své novinky, kde se však zaměřil na 90. léta jako taková. Udělal to způsobem, na který jsme u F. X. Kalby zvyklí, tedy originálně, nekorektně, šíleně a po čertech zábavně.

Východiskem inscenace je seriál Beverly Hills 90210 o skupině mladých, bohatých amerických teenagerů studujících na West Beverly High. Přestože znalost předlohy přidá na zábavnosti, pro zhlédnutí představení není nutná. První část parodující samotný seriál totiž vychází z banálních zápletek a schematických postav typických pro řadu snímků „o mladých pro mladé“. Spolu s postavami se tak s patřičně přehnanou vážností pustíme do řešení řady palčivých problémů, jako třeba podvádění při testu, oblékání, soutěž krásy a samozřejmě to nejdůležitější – vztahy. Když už člověk začíná přemýšlet, jak dlouho si tvůrci ještě vystačí s parodií nablblého seriálu, přichází zlom. Donna (Vendula Fialová) se opije na večírku a je přistižena učitelkou (Ivana Wojtylová). Kvůli tomuto prohřešku jednak není připuštěna k maturitě a navíc musí podstoupit léčbu ve vzdálené zemi – Československu. Podpořit se jí rozhodnou Brandon (Jan Hušek) a Andrea (Tereza Dočkalová) a společně se vydávají do Prahy.

V tu chvíli se představení mění ve zběsilou jízdu, při které naši hrdinové zjišťují, jak vypadá ten opravdu svobodný kapitalismus. V sekvenci scének postupně narážejí na nejrůznější podvodníky – podnikatele (skořápkář, taxikář, prodavač porna), prostitutky, falešného invalidu či vrahy odklízející mrtvolu. „Vítěznou“ scénkou se pro mě osobně stal taneční výstup neohrabaných rádoby „brejkařů“ (mám podezření, že mě a kamarády před lety někdo z F. X. Kalby viděl).

Po řadě nepříliš příjemných zážitků skončí trojice Američanů v Discolandu legendárního podnikatele Ivana Jonáka (Robert Mikluš), kde má Brandon za úkol v průběhu večírku k premiéře Kamaráda do deště 2 zavraždit Jonákovu manželku. Na večírek dorazí smetánka tehdejšího showbyznysu – Sagvan Tofi, Pavol Habera, Tereza Pergnerová a také Karel Gott. Situace se ovšem poněkud zvrtne, takže mrtvol je nakonec víc, než bylo v plánu. Závěrečné čechovovské prozření Andrey, Donny a Jonákovy dcery Sylvie (Kamila Trnková) je vtipnou a trefnou pointou, při které v kontextu současných tuzemských událostí až zamrazí.

Týmu F. X. Kalby se povedlo vytvořit geniální esenci 90. let s jejich bizarností, odpudivostí i půvabnou naivitou. Přestože jde hlavně o velmi zábavnou crazy komedii, inscenaci nechybí důvtip a svým způsobem smutný přesah. Z obchodního hlediska lze zároveň gratulovat k širokému záběru – Pusťte Donnu k maturitě! více či méně osloví diváky napříč generacemi i „estetickými preferencemi“. A tentokrát včetně skautů. Jedním slovem „kasaštyk“.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!