Nazdar, vitamíne: humorná i vážná kniha o vyrovnání se s nemocí, dávnými křivdami i vlastním životem

Nazdar, vitamíne: humorná i vážná kniha o vyrovnání se s nemocí, dávnými křivdami i vlastním životem70%

Co uděláte, když je vám třicet, právě se s vámi rozešel snoubenec, v práci se nikam neposouváte a dostanete zprávu z domova, že váš otec, uznávaný vysokoškolský profesor, ztrácí paměť? Právě v takové situaci se ocitá hlavní hrdinka knižního debutu spisovatelky Rachel Khongové - Nazdar, vitamíne.

Ve čtivé formě deníkových zápisků líčí kniha rok života třicetileté sonografky Ruth, která se snaží někdy úspěšně a často spíše neúspěšně vyrovnat s nastalou situací. Spolu s hlavní hrdinkou knihy postupně pronikáme nejen do jejího života, ale i do složitého spletence vztahů její původní rodiny: matky Annie, univerzitního profesora Howarda Younga a bratra Linuse. Své slovo zde má i profesorův univerzitní asistent Theo a Ruthina nejbližší přítelkyně Bonnie.

Jak pomoci otci, který o vaši pomoc ani nestojí? A jak na druhé straně přijmout pomoc dcery, když jsem hlavou rodiny byl vždycky já?

Když dostane Ruth zprávu o otcově nemoci, kvůli které ho propustili z univerzity, nemá nejdříve moc chuti splnit přání matky, aby se na rok odstěhovala zpátky "domů" a starala se o něj. Když však zrekapituluje svůj dosavadní - a to si musí přiznat - nepříliš úspěšný život, nakonec souhlasí. Dá výpověď v práci, opouští San Francisco a ocitá se v malém městečku svého dětství, kde už dlouhou dobu nebyla.

Dneska v noci našel nějaký muž tátovy kalhoty na stromě plném rozsvícených vánočních světýlek. Zavolal nám cizí člověk a oznámil: Mám tu kalhoty. A patří Howardu Youngovi.

Postava Ruth působí na čtenáře především v začátku knihy dosti nevyzrále - nezřídka máte pocit, že čtete deníkové záznamy teenagera a ne dospělé třicetileté ženy, která očividně neví, co udělat se svým životem a své problémy řeší spíše alkoholem a útěkem, než čímkoliv jiným. Postupně ale svou úlohu přijímá a začíná přemýšlet, jak svému otci pomoci. I přes jeho odpor tak Ruth studuje všechny možné příručky a návody jak Alzheimerovu nemoc zpomalit a vaří mu ta nejzdravější jídla - když na to přijde, klidně i medůzovou polévku. Přistoupí i na zdánlivě bláznivý nápad otcova asistenta Thea a jeho bývalých studentů, uspořádat imaginární přednášky "jen" proto, aby profesor trénoval paměť a cítil se důležitý.

Na, vezmi si tohle žluté zahnuté ovoce, prohlásí a utrhne mi banán. Myslels banán, odvětím a snažím se ze všech sil, aby to neznělo vyděšeně. Chvíli je ticho, než řekne: Dělám si srandu, dcero.

Autorka knihy však pomalu odkrývá i další linii příběhu: proč se už najednou matka Ruth nechce tolik starat o své manžela, když mu byla po celý život obětavou manželkou a dětem vzornou matkou? A proč se bratr Ruth se svým otcem téměř nestýká? Dostáváme se tak k hlubším otázkám, jak naložit s manželovou nevěrou, jak se vypořádat s tím, že váš otec už nikdy nebude tím člověkem, kterého jste znala z dětství a je skutečně tak jednoduché přiklonit se na něčí stranu, když se jedná o vaše rodiče?  

Tady jsem. Místo tebe teď zachycuji okamžiky.

Zajímavostí knihy jsou občas vkládané deníkové záznamy Ruthina otce z doby, kdy byla Ruth ještě malou holčičkou a on jí vysvětloval fungování světa. Ruth z nich zpětně poznává, jak moc ji měl otec rád a uvědomuje si, jak se nyní jejich role obracejí - najednou je ona tím, kdo zapomínajícímu profesorovi vysvětluje stejné principy, které svou dceru kdysi naučil on.

Více než co jiného je tak kniha Rachel Khongové psychologickou sondou do života a vztahů jedné "obyčejné" rodiny. Sondou občas humornou, občas tragikomickou, vážnou, laskavou i mrazivou. Kniha osciluje mezi vtipnými scénami a vážnými otázkami, jak se nejlépe vypořádat s nezvratnou nemocí a dávnými křivdami a jak k sobě v tom všem zmatku najít znovu cestu.

Rachel Khongová - Nazdar, vitamíne. Nazdar hořčíku, ginkgo, rybí tuku! (Goodbye, Vitamin. New York, 2017). Vydalo nakladatelství Plus v Praze roku 2018. Překlad: Jitka Jeníková.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!