Na pařížském salonu Livre Paris 2018 byly rozdány literární ceny, o laureátech rozhodovali kritici i čtenáři

Na pařížském salonu Livre Paris 2018 byly rozdány literární ceny, o laureátech rozhodovali kritici i čtenáři 

Celkem sedm literárních cen bylo rozdáno v rámci salonu Livre Paris, který se ve francouzské metropoli konal od 15. do 19. března. Úspěch letos slavili např. Michel Bernard, autor románu Dobré srdce, nebo mladý haitský básník Makenzy Orcel.

Cenu RTL-Lire, jejíhož laureáta vybírají čtenáři, získala herečka Isabelle Carréová za svůj první román Snílci (Les Rêveurs, 2018). V této sofistikované autobiografické próze autorka popisuje bouřlivá sedmdesátá léta z pohledu malé dívky, zoufale nechápající svět dospělých.

Cenu francouzských veřejnoprávních televizních stanic Prix France Télévisions získal Michel Bernard za román Dobré srdce (Le Bon Cœur, 2018), v němž líčí příběh Johanky z Arku, a to bez zbytečného přehánění a tajemných hypotéz. V kategorii esej pak zvítězil pařížský spisovatel a historik Ivan Jablonka se svým dílem V obytném voze (En camping-car, 2018). V něm autor popisuje své dětství na cestách, konkrétně ve voze, s nímž nejenže projel nemalou část světa, ale také poznal skutečný význam slova svoboda. Kniha autobiografií i obrazem společnosti zároveň.

Laureáty ceny Prix littéraire des lycéens, o níž rozhodují studenti francouzských středních škol v regionu Île-de-France, se letos stali např. haitský básník Makenzy Orcel, autor knihy Jeskyně (Caverne, 2017), či Guillaume Siaudeau, který napsal román Ne moc krvavý (Pas trop saignant, 2016), jehož protagonistou je zaměstnanec jatek Joe.

Titul nejlepší audioknihy – neboli Prix du livre audio France Culture/Lire dans le noir – letos získaly příběhy zesnulé haitské autorky Mimi Barthélémyové. Audiokniha je nebývalou kombinací kreolského zpěvu a vyprávění ve francouzštině, a to vše díky skvělému aranžmá Amose Coulangese a Manuela M. A. Mory.

Prix France Musique des Muses, cenu za literární dílo o hudbě udělovanou veřejnoprávní rozhlasovou stanicí Radio France, obdržel ve čtvrtek americký hudebník Philip Glass, a to konkrétně za svou autobiografii Slova bez hudby (Words without music: a memoir, 2015), jež vyšla ve francouzském překladu loni v únoru.

Zdroje: livreshebdo.fr, babelio.com

Zdroj fotografií: Facebook Livre Paris

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Stánek nakladatelství Actes Sud.Zastoupení ruské literatury.Vzácná návštěva salonu Livre Paris 2018.
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!