Trump proti Godzille. Vizuální umělec Jiří Černický reflektuje aktuální politické dění

Trump proti Godzille. Vizuální umělec Jiří Černický reflektuje aktuální politické dění 

Jiří Černický na sebe upozornil svými Divokými sny v Galerii Rudolfinum. Nyní se vrátil do pražské DSC Gallery s novou výstavou nazvanou Trump kontra Godzilla, která bude k vidění do 19. dubna.

Výstavu autor pojal jako prezentaci několika zdánlivě nesourodých sérií maleb – jednotlivé obrazy jsou navzájem protkány různými viditelnými i neviditelnými spojitostmi. I proto dal Černický výstavě podtitul „skok kobylky z destičky na cedulku“.

Všechny obrazy působí jako dílky stavebnice – např. díla evokující estetiku sci-fi mají na bocích jakési „apendixy“, které směřují k sousedním malbám. „Vizuální podoba dílů samotných může připomínat panel ovladače, klávesnice či joysticku působícího na své okolí,“ vysvětlil Černický své vize.

Další ze strategií pracuje s tématem panelu navozujícího dojem možného nekonečného rozmnožení. Povrch každého z panelů je pokryt zdánlivě chaotickými, na sebe navrstvenými, minimalistickými destičkami, jež tvoří pozadí či echo pohyblivým asamblážím. Tyto kinetické destičky jsou koncentrovanými hluky celého panelu, střetem echa pozadí,“ popsal Černický další z řady děl, které tvoří výstavu v DSC Gallery.

Je to již třetí výstava Jiřího Černického v naší galerii. Ta se během jeho výstav vždy stane místem jako z jiné planety. Přirovnal bych to k přistání vesmírného plavidla do Prahy,“ uvedl partner galerie Petr Šec. Podle něj ale to, co zní na papíře složitě, dostává ve skutečnosti velmi konkrétní obrysy. Umělcovy formální experimenty jsou totiž plné odkazů, které jsou až vražedně současné – v jakém smyslu, to nejlépe napovídá samotný název výstavy: Trump kontra Godzilla.

Foto: archiv DSC Gallery

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: DSC Gallery

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!