Grafik Joska Skalník oslaví významné životní jubileum výstavou v DOXu

Grafik Joska Skalník oslaví významné životní jubileum výstavou v DOXu 

Spoluzakladatel protirežimní Jazzové sekce a proslulý grafik Joska Skalník v letošním roce oslaví 70. narozeniny. Při této příležitosti představuje pražské Centrum současného umění DOX segment jeho tvorby, která je spojená právě s tímto antimainstreamovým spolkem vzniklým po sovětské okupaci. Výstava pojmenovaná My tancovat nemusíme bude otevřena do 4. června.

„Všechny vystavené artefakty vznikly po okupaci Československa ‚spřátelenými armádami Varšavské smlouvy‘, tedy v době, kdy bylo zvykem držet hubu a krok. Joska patřil k malé hrstce těch, kteří hubu i krok držet odmítli, jinými slovy nedali se donutit tančit tak, jak kdosi píská,“ objasnil název výstavy jeden z kurátorů Karel Haloun.

Jednoduchý grafický jazyk Josky Skalníky se vyznačoval sebevědomou čistotou, s níž uměl zúročit ohlasy samizdatové estetiky a těžit z limitované kvality tehdejšího tisku. Přesvědčivě pracoval i s poeticky surreálnými kolážemi a asamblážemi, které odkazovaly k výtvarným strategiím angloamerických autorů hudebních tiskovin.

Joska patří k těm, kteří ve svém věcném idealismu dokáží, když už na to přijde, tancovat po svém. Jako grafik se nikdy moc neohlížel na konvence a nevěnoval pozornost proměnám vkusu. Jeho svérázné práce nelze snadno zařadit, a přesto svým způsobem vypovídají o čase, místě a okolnostech, ve kterých vznikaly,“ dodal druhý z kurátorů Pavel Büchler.

Joska Skalník se během posledních dvou dekád ke své práci grafického designéra příliš nehlásil – obvykle ji ani nezařazoval do svých malířských bilančních přehlídek. Letos se rozhodl tento segment své práce vystavit v reprezentativní šíři, umožňující pochopit nejen její estetický kód, ale i smysl v pozapomenutém klimatu reálného socialismu.

Foto: Joska Skalník v redakci Jazzové sekce. Zdroj: Jáno Kukučka, 1980, archiv DOX

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: GARÁŽ Audiokazeta, samizdat, 1980 7 x 10 cm. Zdroj: archiv DOXFoto: Plakát Chameleon, Divadlo Husa na Provázku, 1984 70 x 100 cm. Zdroj: archiv DOX
 

Mohlo by se ti líbit...

DOX Centrum současného umění nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!